“GERİDE KALANLAR”

“Avrupa borsaları geriledi”

Facebook bilançosu sonrası teknoloji hisselerinde yaşanan kayıplar Asya sonları Avrupa borsalarını da negatif etkiledi. Avrupa’daki büyük endekslerde şu ana kadar 1%’e ulaşmayan kayıplar takip edildi. ABD vadelilerinde ise teknoloji hisselerindeki düşüşler Nasdaq tarafında 2%’nin üzerinde düşüşe yol açtı. S&P ise 1% üzerinde değer kaybetti.

Dolar endeksi gün içinde kademeli şekilde yükselerek varlık fiyatlarına yön verdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 1,775% bölgesinde hareket ediyor.

“Türkiye enflasyonu artmaya devam etti”

TÜİK’in açıklayacağı verilere göre Ocak ayı enflasyonu 11,10% düzeyinde gerçekleşirken, yıllık bazda enflasyon 48,69% oldu. Piyasa beklentilerinin üzerindeki enflasyon, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Dolar kuru gün içinde 0,7% üzerinde yükselirken, Euro 0,6% civarında yükseliş yaşadı.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“İngiltere Merkez Bankası’nda faiz artırım beklentisi”

İngiltere Merkez Bankası’nın Aralık ayında yoğun olarak beklenen faiz artırışı gerçekleştirmemesi ardından bugün 25 baz puanlık artış gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu gerçekleştiği takdirde politika faizi 0,5% düzeyine ulaşacak. Diğer merak edilen konu ise yıllık 875 milyar Sterlin düzeyindeki varlık alımlarının bu yıl azaltılmaya başlanıp başlanmayacağı. Bu nedenle faiz kararının yanı sıra oy dağılımı ve açıklamalar da önemli olacak.

“Avrupa Merkez Bankası enflasyona karşı mücadele edecek mi?”

Avrupa Merkez Bankası da Fed’e benzer şekilde enflasyon endişesi taşıyor. Ancak Avrupa tarafı enflasyona hala “geçici” olarak yaklaşıyor. Yükselmeye devam eden enflasyon nedeniyle bu yıl politika değişikliğine ilişkin beklentiler yoğunlaşırken, Banka’nın nasıl bir tablo sunacağı merak ediliyor. Bu toplantı için piyasa beklentisi faiz konusunda herhangi bir adım atılmayacağı yönünde.

“ABD’de ISM Hizmet PMI verisi izlenecek”

ISM’in açıklayacağı veride Ocak ayında hizmet aktivitesinin genişlemesi ve endeksin 59,5 puanda oluşması bekleniyor. Endeks önceki ay 62,3 düzeyinde açıklanmıştı. Dolayısıyla hizmet aktivitesindeki artışın devam etmesi, ancak ivme kaybı yaşamış olması öngörülüyor.

 “Enflasyon Gölgesinde Yurtiçi Varlık Beklentileri”

Yeni bir aya başlarken makro-ekonomik gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceği bir hafta izleyebiliriz. Yurtiçi tarafta Enflasyon ana odak noktamız iken global tarafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi Fed sonrasında en etkili merkez bankalarının kararları, başkanlarının (Lagarde ve Bailey) konuşmaları ile ABD Tarım Dışı İstihdam verileri sonuçlarına ulaşacağız. A'dan Z'ye varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini düşündüğümüz bir haftada yurtiçi varlıklarda nasıl bir beklenti söz konusudur sorusunun cevabı için video analiz çalışmamızı izleyebilirsiniz. 

“Bilanço sezonu sürüyor”

Apple, Alphabe (Google) ve Meta Platform (Facebook) bilançoları içinde bulunduğumuz dönemde şirket gelişmelerinin tüm endekslere ne kadar etki edebileceğini gösterdi. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı