Avrupa borsaları ve endeks vadelileri ABD’de enflasyonun 7,5%’e çıkarak Fed’in agresif politikasına yönelik beklentileri desteklemesinin ardından geriledi. Avrupa’nın genelinde düşüş izlenirken, İtalya ve İspanya’da kayıplar 1%’i geçti.

ABD vadelileri daha sığ alanda satış görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizi bir miktar gerileyerek 2% civarında yoğunlaştı. Dolar endeksi ise Asya seansındaki yükseliş ardından kademeli şekilde geri çekilerek varlık fiyatlarına yön verdi.

“Petrol fiyatları tekrar yükselişe geçti”

Asya seansında son iki günün dip bölgesine ulaşan petrol fiyatları, günün devamında tekrar yükselişe geçerek yukarı yönlü görünümünü pekiştirdi. Jeopolitik risklerdeki artış ve talepte toparlanma beklentileri fiyatı canlı tutuyor.

 

“İngiltere’de büyüme beklentinin altında kaldı”

İngiltere’de 2021’in son çeyreğinde büyüme bir önceki çeyreğe göre 1% oranında gerçekleşti. Piyasa beklentisi büyümenin 1,1% düzeyinde oluşacağı yönündeydi. Ekonomi Ocak ayında bir önceki aya göre 0,2% daraldı.

  “ÖNE ÇIKANLAR”

“Fed bekleyişinde enflasyon etkisi”

ABD’de enflasyonun 7,5%’e yükselmesi sonrasında Mart ayı toplantısında 50 baz puan faiz artırım ihtimali ana senaryo haline geldi. Piyasanın bu duruma tamamen alışması ardından bu kez Fed’in bu yıl kaç kez faiz artırımı yapacağı sorusuna yanıt aranacak. Piyasa beklentisi toplamda 7 faiz artırımını ana senaryo haline getiriyor. Bunun önümüzdeki beyanatlarla birlikte netlik kazanması, birçok varlık fiyatına yön verebileceği gibi, diğer merkez bankalarının da hareket alanını rahatlatabilir.

 “Bilanço sezonu sürüyor”

Son günlerde açıklanan Apple, Meta Platforms (Facebook) ve Amazon bilançoları içinde bulunduğumuz dönemde şirket gelişmelerinin tüm endekslere ne kadar etki edebileceğini gösterdi. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı