“GERİDE KALANLAR”

“Avrupa borsalarında sert düşüş”

Rusya’nın Ukrayna’daki bir nükleer tesise saldırı haberiyle birlikte savaşa ilişkin riskten kaçış eğilimi hız kazandı. Santraldeki yangının söndürüldüğü ve Rus güçlerinin eline geçtiği belirtildi. Ticari ilişkilerin yaptırımlar nedeniyle minimum düzeye inmesi ve savaşın kendisi, riskli varlıklardan kaçışı hızlandırmış oldu.

Avrupa endeksleri Asya’ya göre daha sert satışlar yaşadı. İngiltere, Almanya ve Fransa’da 3%’ü, İtalya’da 4,5%’i aşan düşüşler izlendi. ABD endeks vadelileri 0,8% civarında düşüş gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise riskten kaçışla birlikte 1,782% bölgesine geriledi.

Dolar endeksi Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaşırken, ons altın Dolar baskısına rağmen yükselişini sürdürdü. Petrol fiyatları ise dün yaşanan düşüş ardından kayıplarının bir kısmını toparladı.

 “ÖNE ÇIKANLAR”

- Kritik istihdam verileri

Haftanın son işlem gününde ABD’nin Şubat ayına ilişkin istihdam verileri takip edilecek. Tarım dışı istihdamın 400 bin civarında artış yaşamış olması bekleniyor. Ocak ayında artış 467 bin olarak açıklanmıştı.

Aynı dönemde ortalama saatlik kazançların Ocak ayına göre 0,5% artmış olması bekleniyor. Ocak ayında bir önceki aya göre artış 0,7% olmuştu. Ancak enflasyonu etkileyen bu gösterge ivme kaybediyor gibi görünse de yıllık bazdaki artışın 5,7%’den 5,8%’e yükselmesi bekleniyor.

İşsizlik oranının aynı dönemde 4%’ten 3,9%’a düşmesi bekleniyor.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı