Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı Avrupa’daki bazı ülkeler 5,5 euro (yaklaşık 150 TL) ederindeki yüzde 95 etkili aşının milyonlarca dozunu çöpe atıyor.

ABD’li eczacılar Pfizer/BioNTech’e ait beş dozluk şişelerin içinden altı dozluk aşı çıkabileceğini belirtmiş ve bu ekstra dozların kullanımı FDA ve EMA tarafından onaylanmıştı. Ancak Fransa, Almanya ve İsviçre’nin de dahil olduğu bazı ülkeler bu tavsiyeye uymayarak aşıları çöpe atıyor.

Fransa, Almanya ve İsviçre'deki yetkililer, aşıyı altı dozun altında uygulayarak hali hazırda halkını aşılamaya başlayamayan yoksul ülkelerdeki hayal kırıklıklarını artırdı. 

Bu durumun, Pfizer ve BioNTech’in 2021’deki aşı dağıtımını 1,3 milyar dozdan 2 milyar doza yükseltme hedefini de engelleyebileceğinden endişe ediliyor.

Fransız yetkililer şişelerden 5 dozdan fazlasının çıktığını kabul etti, ancak aşının dozunu artırmayı sağlayan bir mililitrelik şırıngalara sahip olmadıklarını belirtti.

İsviçre’deki denetleyici kuruluş Swissmedic, Pfizer/ BioNTech aşısından sadece uygun şırınga ve dikkatli müdahale ile 6’ncı dozun çıkarıldığını belirterek, “Kullanabildiğimiz doz sayısı ortalama olarak 6’nın altında. Eğer imkan varsa altı doz aşı çıkarılıyor. Aşı çok yoğun ve kontrol etmesi zor” dedi.

Hollanda’da ise aşının altıncı dozunun kullanılmasıyla aşılanan sağlık çalışanlarının 33 binden 39 bine yükseldiği aktarıldı.