Katar merkezli El Cezire Televizyonunun araştırma programı, Katar'ı "terörist bir devlet" olarak tasvir ettiği için "ahlaksız" ve "saçma" olarak alay edilen bir Emirlik film şirketi tarafından ortaklaşa üretilen bir Hollywood filminin yapımının arkasındaki ayrıntıları ortaya çıkardı.

BAE merkezli FilmGate Production tarafından Paramount Pictures ve Highland Film Group ile ortaklaşa üretilen, filme alınan ve finanse edilen Misfits, yüksek güvenlikli bir ABD'den kaçan Pierce Brosnan tarafından oynanan bilgili hırsız Richard Pace'in hikayesini anlatıyor. onu hapse at ve dünyanın en güvenli tesislerinden milyonlar çalmaya devam et.
Tamer al-Mishal'in Pazar günü yayınlanan Neler Gizlidir, Büyüktür'ün son bölümünde aktardığı bir El Cezire soruşturması, filmin orijinal senaryosunun Katar aleyhine propagandaya nasıl dönüştürüldüğünü ortaya çıkardı.

Soruşturmaya göre, Haziran ayında ABD'de yayınlanan The Misfits, Katar'dan 15 defadan fazla söz ediyor ve Emadi Hastanesi, ülkenin "Lekhwiya" polis gücü ve El Cezire de dahil olmak üzere gerçek Katar kişilikleri ve kurumlarının adını veriyor.

Film ayrıca Katar'dan "Cezire" olarak söz ediyor ve vatandaşlarını "terör örgütlerini" desteklemekle suçluyor, Abu Dabi'nin paralı askerleri ise kahraman olarak gösteriliyor.

Filmin senaryosu, Katar merkezli Mısırlı bir Müslüman bilgin olan Şeyh Yusuf el-Karadavi'yi "Müslüman Kardeşler'in lideri ve küresel terörizmin sponsoru" olarak tasvir ediyor.

Haziran ayında yayınlanan bir Doha News raporu, Mısırlı gazeteci Mohamed Nasser'in internette yayınlanan bir videoda The Misfits'in BAE'nin "Katar'ın itibarını yok etme" girişiminden başka bir şey olmadığını söylediğini söyledi.

O sırada filmin sızdırılmış bir kopyasını izleyen bir Twitter kullanıcısı, filmi "saçma" olarak nitelendirdi ve geri bildirime değmezdi.
Komut dosyasını değiştirme
Sızdırılan bir borsada, BAE üreticilerinin ABD'li imalat şirketinden senaryoyu Katar'a karşı daha fazla siyasi mesele ve propaganda içerecek şekilde değiştirmesini istediği bildirildi.

Al Jazeera'dan Al-Mishal'e göre, ABD'li yapımcılara gönderilen bir mesaj, Katarlı bir insan hakları savunucusu olan Abd al-Rahman al-Nuaimi'nin filmde görünmesini ve Karadavi'nin "oyunculuk sahnesine çıkmasını" talep etti.

Film BAE'de çekilmiş olsa da Katar'da çekildiği bildirildi.

Film için finansal desteğin BAE'nin ulusal güvenlik danışmanına ait bir şirket ve BAE'nin kurucusu Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ın oğlu tarafından sağlandığı bildirildi.


Soruşturmaya göre, The Misfits'in baş yapımcısı ve başrol oyuncusu Rami Jaber, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ortaklarına filmin içeriğiyle ilgili bir anlaşmazlıktan sonra bir ABD mahkemesinde dava açtı.


El Cezire tarafından elde edilen sızdırılmış bir ses klibi, FilmGate Productions ve Al Kalema Productions'ın kurucusu ve CEO'su Emirlikli yapımcı Mansoor al-Dhaheri'nin davayı düşürmesi karşılığında Jaber'e büyük miktarda para teklif ettiğini gösterdi.

"Sana daha fazlasını veriyorum. Benim için her şey yolunda, herhangi bir sorunum yok. 100 milyon dolar benim için sorun değil, ”dedi Dhaheri kayıtta.

Dhaheri başlangıçta el-Meshal'in program için röportaj yapma talebini kabul etti, ancak daha sonra el-Meşal'in çağrılarına cevap vermedi.

El Cezire tarafından görülen bir mektupta, al-Daheri'nin şirketi Al Kalema, filmin orijinal senaryosunda 11 Eylül 2001 saldırılarına atıfta bulunmak için değişiklik talep etti.

Soruşturmaya göre, Amerikalı aktör Wesley Snipes'ın, Katar'a yönelik politikleştirilmiş içeriği nedeniyle filmde rol almak için bir Emirlik teklifini reddettiği bildirildi.


Film, 2017'de Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE tarafından Doha'ya uygulanan üç yıldan fazla ablukanın ardından Katar ve komşularının ilişkileri yenilemesinden sadece aylar sonra geliyor.

Katar ve BAE yetkilileri, bu yıl Şubat ayındaki gevşemeden bu yana ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Ocak ayında BAE, Katar'a hava ve deniz giriş noktalarını yeniden açtı.