Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 24-25 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de düzenlenecek Avrupa Liderler Zirvesi öncesinde, 17 Haziran’da Prag’da, 18 Haziran’da da Budapeşte ve Varşova’da üst düzey ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Ziyaret kapsamında ilk durak olan Prag’da Bakan Muş’un, Çek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Ulaştırma Bakanı Karel Havlicek ile ikili bir görüşme gerçekleştirmesi ve JETCO Kurucu Anlaşmasını imzalaması planlanıyor.

Bakan Muş, ziyaretin 18 Haziran’daki ikinci bölümünde ise Budapeşte’de Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya gelecek. Aynı gün öğleden sonra ziyaretin son bölümünde Bakan Muş Varşova’ya geçerek, Polonya Ekonomik Kalkınma, Çalışma ve Teknoloji Bakanı Jaroslaw Gowin ile görüşmelerde bulunacak.

Söz konusu ziyaretler kapsamında ülkelerle ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ele alınacak. Öte yandan 24-25 Haziran 2021 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesinin de gündeminde yer alan Türkiye ile AB arasında Pozitif Gündemin kabulü ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi konularında ilgili ülkelerin destekleri talep edilecek.

Ticaret hacmi

2020 yılında ticaret hacmimiz, Çek Cumhuriyeti ile 3,8, Macaristan ile 2,7 ve Polonya ile 6,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

Orta Avrupa ülkeleri arasında kültürel ve ekonomik gelişme açısından ön saflarda yer alan ve lojistik açıdan Avrupa’nın kalbinde bulunan söz konusu ülkeler, aynı zamanda önemli birer ticaret ortağı konumundadır.

Ziyaretler kapsamında Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki yakın ticari ve ekonomik işbirliğinin ve uluslararası platformlarda verilen karşılıklı desteğin, gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerle daha da geliştirilmesi hedefleniyor.

Hibya Haber Ajansı