Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile görüşmesinden iki hafta önce Türkiye'yi devam eden gerginliklerin zeminine karşı "sırtını duvara dayadıkları" için "değerli bir dostunu kaybetme riskiyle" karşı karşıya oldukları konusunda uyardı.
Erdoğan, Ankara'nın Washington ile ilişkilerine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Türkiye Cumhuriyeti'ni duvara dayayanlar değerli bir dostunu kaybediyorlar." dedi.
Uyarı, Sayın Erdoğan ile Sayın Biden arasında 14 Haziran'da Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi'nin oturum aralarında ikili ilişkide gerginliğin artması amacıyla yapılan ilk görüşmeden sadece birkaç gün önce kaydedildi.
2016'dan beri zaten gergin olan iki NATO üye ülkesi arasındaki ilişki, Donald Trump'ın yerine geçen Bay Biden'ın, Sayın Erdoğan'ın kişisel bir ilişki kurmaya çalıştığı Beyaz Saray'a gelmesinden sonra daha da kötüleşti.
Ankara, Kendi utanç tarihini unutan Washington’ın Nisan ayında I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu birlikleri tarafından söz Ermeni soykırımını tanımasını sert tepki gösterdi.
Erdoğan "Gerginliklerin nedeni nedir? Sözde Ermeni soykırımı. Ermenistan'ın savunucusu olmaya karar vermeden önce çözmeniz gereken başka bir sorun yoktu?" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016'dan bu yana Ankara-Washington ilişkilerini zehirleyen diğer birçok konuya, özellikle de ABD'nin Suriye'de PKK’lı gruplara verdiği desteğe değindi.
"Eğer ABD gerçekten bizim müttefiklerimizse, kimin tarafına çekilmeli, teröristlerin mi yoksa bizim mi? Ne yazık ki teröristleri desteklemeye devam ediyorlar." dedi.
Ancak, Biden’ın yapacağı görüşmede, Erdoğan’ın tavrını yumuşatmaya çalışması bekleniyor. Geçen hafta, görüşmenin ikili ilişkide "yeni bir dönem" başlatılabileceğini tahmin ediliyor.