Saadet Partisi Genel Merkez Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı İsrafil Bayrakçı, Bugün 15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayrakçı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün 15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Günü, bildiğiniz gibi böylesi özel günler ve haftaların amacı farkındalık oluşturma ve toplumun dikkatlerini bu yöne çekerek sorunları ortaya koyarak çözüm yolları aramaktır. İşte Beyaz Baston Görme Engelliler günü de bugüne kadar süregelen problemleri dile getirmek için bir vesiledir

Bu vesileyle huzurlarınızda engellilerin kronikleşmiş bir takım sorunlarını dile getirmek istiyorum;

Bugün Engellilerin İstihdam Sorunu Var

Engelli vatandaşlarımız işe alımda uygulanan rasyonel olmayan kriterler, yeterliliğine bakılmaksızın engellilerin düşük profilli işlere layık görülmeleri başlıca sorunlardan birisidir. 

Engelli Dostu Projeler Hayata Geçirilmeli

Engelli vatandaşlarla ilgili ayrıntılı istatistikler tutulmalı ve gelişmeler takip edilmelidir. Evlenmek isteyen yetişkin engellilerin yuva kurmalarına yönelik engelli dostu aile-evlendirme politikaları geliştirilmelidir.

Engelli bireylere yönelik eğitim hizmetleri güçlendirilmelidir.

Engelli Bireylerin Çalıştırılması Teşvik Edilmeli

 “İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İş-Kur çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır.

50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmelidir.

Kamudaki kota arttırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır.

Engelli işgücüne, talep üzerine ‘ev ortamında çalışma’ gibi alternatif istihdam imkânları sağlanmalıdır. Engelli işgücüne uygun iş imkânları sunulmalıdır.

Engelli Dostu İş Sağlığı ve Güvenliği Tesis Edilmelidir: 

Engelli çocuğa sahip ailelere engel düzeyine göre aile yardımı sağlanmalıdır.

Umarız ki böyle bir özel günde yetkililer sesimizi duyar söz konusu problemleri çözer, engelliler insanca yaşama hakkına kavuşur ve sosyal hayata aktif şekilde katılabilirler. Aksi halde engellilerin Saadet Partisinin iktidarını beklemekten başka çareleri kalmayacaktır. Çünkü toplumun hemen her kesimi biliyor ki, Saadet partisinin temsil ettiği anlayış geçmişte kısa bir zaman zarfında iktidarda unutulmaz hizmetler yapmış ve engelli camiası da o hizmetlerden azami ölçüde faydalanmıştır.

Bütün bunlara bakıldığında biz görme engelliler olarak, kör artı nankör değilsek eğer ve de kadirşinas olmayı biliyorsak, bize yapılanları ve yapılmayanları iyi analiz ederek hakkaniyetli bir durum sergilememiz gerekir. Gönül okşamalarına, yaldızlı sözlere aldanmadan gerçek ve samimi siyasetçinin ve hizmet edenin kim olduğunu çok iyi tespit etmek durumundayız. Akıl, şuur ve feraset bunu gerektirir. Ayağının önünü göremeyebilir ama karşı dağın arkasını görendir şuurlu görme engelli… Evet, sayıları milyonlara ulaşan görme engelli camiasının Beyaz Baston Farkındalık Gününü tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Sivil Düşünce Haber Portalı