BIST 100 Endeksi, yeni haftanın ilk gününde de yükseliş trendini sürdürdü ve günü % 0.31 artışla 1,897.13 puandan kapattı. Borsadaki 450 hissenin 38'i %7'den fazla getiri sağladı. 6 gündür süren borsa da açığa satış yapılabilen BIST50 hisselerinde, yukarı adım kuralı uygulaması bugün de devam edecek.

BDDK, sosyal medyada manipülatif açıklamalar yaptıkları iddiasıyla aralarında Merkez Bankası'nın eski başkanlarından iki ismin de bulunduğu 26 kişi ve hesap hakkında suç duyurusunda bulundu. TCMB, döviz mevduattan ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarından vadeli TL mevduata ve katılma hesaplarına dönüşen tutarlar için bankalara zorunlu karşılık teşviki uygulayacağını açıkladı. Buna göre Kur Korumalı Mevduata geçen bankaların karlılığı artabilecek. Bugüne kadar 30 milyar TL’ye ulaşan bu mevduat türünün Şubat ayına kadar 150 milyar TL'yi bulmasını bekliyoruz. Finansal İstikrar Komitesi Toplantısı ise bugün gerçekleşecektir.

Asgari ücrete % 50 zam yapılması sendikaları hareketlendirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası, Toplu İş Sözleşmesi kapsamında devam eden arabulucu görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını ve grev kararı alacaklarını açıkladı. Borsadaki metal şirketleri için takip edilmesi gereken bir haber.

Yeni Coronavirüs COVID19 aktif vaka sayısında bir ara dünyada 5. sıraya kadar çıkan Türkiye, 285 bin kişi ile bugün 14. sırada. Yani birçok ülke fena virüse yakalandı. İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya öne çıktı. Bu yüzden Avrupa'da tedbirlerin artırıldığı haberleri geliyor. Avrupa’da hafta sonu 7500 uçuş iptal edilmişti. Türkiye, genelde bir ay geriden geliyor. Buna göre Ocak sonlarında bizim de vaka sayımız ciddi seviyelere gelebilir. Allahtan Omicron varyantı bulaşıcı ama öldürücü değilmiş. Bakan Koca, "Ülkemizde vaka sayılarında artış öngörülmektedir. Hastaneye yatışlarda ise etkisi yayılma hızı kadar yüksek olmadığı görülmektedir. Yine de dikkatli olmalıyız" dedi.

 

STRATEJI

BIST100 Ekim başında başladığı harekette % 75 yükselerek tarihi rekorları yenileyen bir rallide 2400 ulaşmışken kısa sürede % 28 gerileyerek 1726 görüldükten sonraki tepki hareketlerini izliyoruz.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı