Belçika’da bir kadının aşı olduktan sonra ölmesi üzerine Johnson & Johnson'ın korona aşısını 41 yaşın altındakilere yasakladı. Belçika Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Johnson & Johnson tarafından geliştirilen krona aşısının Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından yapılan değerlendirmeye kadar 41 yaş altı kişilere yasak olduğu belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 40 yaşın altındaki bir kadına Johnson & Johnson'ın korona aşısı verildiği ve aşılandıktan sonra ağır tromboz nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra 21 Mayıs'ta hayatını kaybettiği belirtildi. Kadının işvereni tarafından resmi aşı takvimi dışında aşılandığı bildirildi. Ülkede şu ana kadar yaklaşık 40.000 Johnson & Johnson aşısının yapıldığı ve bu kişilerin yüzde 80'inin 45 yaşın üzerinde olduğu bildirildi. Belçika, Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) aşı ile Belçikalı kadının ölümü arasında bir bağlantı olup olmadığını acilen araştırmasını istedi.

 

EMA: "RİSKTEN DAHA FAZLA FAYDALARI VAR"

 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) geçen ay Johnson & Johnson aşısı ile kan pıhtısı vakaları arasında bir bağlantı olabileceğini, ancak aşının yararının riskten daha ağır bastığını söyledi.

Kurum tarafından "Düşük trombosit sayısında kan pıhtılaşması olabilir" uyarısının "nadir yan etkilere" eklenmesi gerektiği söylenirken, bu riskin "çok düşük" olduğunun da altı çizildi.

EMA, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düşük trombosit sayımlarından kaynaklandığı tespit edilen biri şiddetli olmak üzere sekiz vakayı inceledi ve tüm hastaların 60 yaşın altında olduğunu ve çoğunluğunu kadın olduğunu belirledi. Tek doz Johnson & Johnson aşısı, Belçika'da çoğunlukla yaşlı, evsiz ve yasadışı sığınmacılara uygulanmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesi Johnson & Johnson aşısını kullanırken, Danimarka bunu aşı programından çıkarmıştır. İtalya'da aşı sadece yaşlılara verilir. ABD'nin resmi sağlık kurumları ise kan pıhtısı vakası nedeniyle Johnson & Johnson aşısının kullanımına ara verilmesini tavsiye etmiş ve Nisan ayında aşıya 10 gün ara verilmişti. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu ayın başlarında Johnson & Johnson aşısı olan 8,7 milyon kişiden 28'inde nadir kan pıhtıları tespit edildiğini ve "makul bir nedenle ilişki" olduğunu söyledi. Aşı ve bu koşullar arasında oldu. Johnson & Johnson, 20 Nisan'da aşının etiketine bir uyarı koyarak aşıyı Avrupa'da dağıtmaya devam edeceğini duyurdu. Belçika dahil bazı Avrupa ülkeleri, aşının nadir de olsa tromboza neden olabileceği endişesiyle aşı uygulamasını durdurabileceklerini açıkladı. Şirket, aşının pıhtılaşmaya neden olduğuna dair net bir nedensellik ilişkisinin kurulamayacağını açıkladı.