Yetkililerin 18 milyon kişinin oy kullandığı seçimde Esad tekrardan devlet başkanı seçildi.
Esad’ın seçimi kazanmasında şüphe görünmese de diğer adaylarda seçim çalışmalarında bulundular. 10 yıldır devam eden çatışmaların harap ettiği ülkede, isyancılar veya Kürtlerin liderliğindeki askerlerin kontrolündeki bölgeler oylamaya katılmadı. Suriye'nin kuzeybatısı ve kuzeydoğusundaki bölgelerde çoğunluğu yerinden edilmiş en az 8 milyon kişi yaşıyor. Çoğunluğu komşu ülkelerde yaşayan 5 milyondan fazla mülteci oylarını kullanmaktan büyük ölçüde kaçındı.
ABD'li ve Avrupalı yetkililer de, ihtilafı çözmek için yürürlükteki BM kararlarını ihlal ettiğini, herhangi bir uluslararası izlemeden yoksun olduğunu ve tüm Suriyelileri temsil etmediğini söyleyerek seçimin meşruluğunu sorguladılar.
Suriye Meclis Başkanı Hammoud Sabbagh Çarşamba günkü oylamanın kesin sonuçlarını açıkladı. Esad'ın oyların yüzde 95,1'ini aldığını söyledi. Başbakan, Çarşamba günü bağımsız gözlemcilerin olmadığı 17 saat süren bir seçimde katılımın seçmenlerin yüzde 78,6'sında olduğunu söyledi.
Esad, eski bir bakan ve eski bir muhalefet figürü olmak üzere iki adayın sembolik rekabetiyle karşı karşıyaydı.
Esad'ın zaferi, ülke hala çatışmalar yüzünden harap olduğu için geliyor. Savaş azaldı ama savaş bitmedi. Nüfusun yüzde 80'inden fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve yerel para biriminin serbest düşüşte olduğu bir ülkede ekonomik kriz giderek kötüleşiyor.
Esad, yakın ortakları ve hükümet yetkilileri, savaş ilerledikçe tırmanan mevcut yaptırımlara eklenen genişleyen Batı yaptırımlarıyla karşı karşıya. Avrupa ve ABD hükümetleri, savaşın zulümlerinin çoğunu Esad ve yardımcılarını suçluyor.
Şam kutlamalarda ateş püskürdü, silah sesleri ve havai fişekler gece gökyüzünü aydınlattı. Başkent Şam'ın  Omayyad Meydanı'nda büyük bir sahne kuruldu ve hoparlörler ulusal şarkılar seslendirdi. Bir şarkıcı Tartus meydanında kurulan bir sahnede Suriye bayrağı giymiş olarak göründü. Suriye'de koronavirüs vakalarında artış olmasına rağmen neredeyse hiç kimse yüz maskesi takmıyordu.
Seçimin Suriye'deki koşullarda çok az değişiklik sunması muhtemel.