ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü Beyaz Saray'da Afgan liderler Eşref Ghani ve Abdullah Abdullah ile bir araya gelerek ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte ABD'nin Afganistan'a olan bağlılığının devam ettiğini gösterdi.

Biden, Gani ve Abdullah ile Oval Ofis toplantısında yaptığı konuşmada, "Afganistan ve ABD arasındaki ortaklık sona ermiyor" dedi.
Biden, "Sürdürülecek ve bilirsiniz, askerlerimiz gidecek ama Afganistan'a desteğimiz bitmiyor" dedi.

The Associated Press'e göre, şu anda Afganistan'da bulunan yaklaşık 4.000 ABD askerinin büyük kısmı önümüzdeki iki hafta içinde tahliye edilecek ve ABD, Amerikalı ve koalisyon komutanlarını planlanandan önce 4 Temmuz'a kadar görevden almayı bekliyor.

Toplantının başında medya önünde yaptığı kısa açıklamalarda Biden, Gani ve Abdullah'ı "zor işleri" ve "Afgan liderler arasında birlik oluşturma" çabalarından dolayı övdü.

“Afganlar geleceklerine, ne istediklerine karar vermek zorunda kalacaklar. Biden, "Yardımcı olmamamız da olmayacak" dedi.


Ghani, son 20 yılda Afganistan'daki fedakarlıklar için Amerikan birliklerine ve ailelerine teşekkür etti, ancak savaşın parçaladığı ülkenin şu anda iç savaşın eşiğinde olduğunu öne sürdü.

Ghani, "Bu bir değerler seçimi, kapsayıcı bir sistemin değerleri veya dışlayıcı" dedi ve Afgan hükümet güçlerinin Taliban savaşçılarını tartışmalı bölgelerden geri ittiğini de sözlerine ekledi.

Ghani, "Birlik, uyum, ulusal bir fedakarlık duygusuna sahip olmaya kararlıyız ve hiçbir şeyden kaçınmayacağız." Dedi.

Kararlılıkla, birlik ve beraberlikle her zorluğun üstesinden geleceğimizi göreceksiniz” dedi.

 

(Dış Basın)