Başkan Joe Biden tarafından 90 gün önce istenen değerlendirmede, ilk kez Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan virüsün hayvanlar yoluyla insanlara mı yayıldığı yoksa son derece güvenli bir araştırma tesisinden mi kaçtığı konusunda kesin bir sonuca varılamadı. 

Raporun bazı bölümlerinin önümüzdeki günlerde gizliliğinin kaldırılabileceği belirtilirken dünya çapında dört milyondan fazla insanı öldüren ve ekonomileri felç eden virüsün kökenleri konusundaki tartışmalar giderek daha çekişmeli hale geldi.
Başkan Biden soruşturmayı başlattığında ABD istihbarat teşkilatlarının "iki olası senaryo" üzerinde bölündüğünü söyledi: hayvanlar veya laboratuvar.

ABD eski Başkanı Donald Trump ve yardımcıları, yönetimlerinin dünyanın en büyük salgınını ele alması konusundaki yoğun eleştirilerin ortasında, hipotezi şiddetle reddeden Pekin'e işaret ederek laboratuvar sızıntısı teorisini körüklemeye yardımcı oldu.

Yetkililer Washington Post'a, Biden'ın istihbarat topluluğunun köken tartışmasını çözmek için "çabalarını iki katına çıkardığı" yönündeki direktifine rağmen, 90 günlük incelemenin onları fikir birliğine daha fazla yaklaştırmadığını söyledi.
Wall Street Journal'a göre sorunun bir kısmı Çin'den ayrıntılı bilgi eksikliği.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel sağlık örgütünün Wuhan'ın viroloji laboratuvarlarına yönelik ilk soruşturmasının yeterince ileri gitmediğini itiraf etti.

(Çeviri Haber-Dış Basın)