Kuzey Yarımküre'nin ikliminin motoru olan Atlantik Okyanusu'nun mevcut sistemi, iklim değişikliği nedeniyle zayıflıyor olabilir; bunun, Avrupa'da ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde "aşırı soğuk" ve bazı bölgelerde yükselen deniz seviyeleri de dahil olmak üzere dünyanın hava durumu üzerinde ciddi sonuçları olabilir. Amerika Birleşik Devletleri, yeni bir bilimsel araştırmaya göre.

Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı (AMOC), tropik bölgelerden Kuzey Atlantik'e sıcak su taşıyan Gulf Stream olarak bilinen büyük bir okyanus akıntıları sisteminin bir parçasıdır.

Artan sera gazı emisyonları nedeniyle atmosfer ısınırken, aşağıdaki yüzey okyanusu daha fazla ısıyı hapseder. Çalışmaya göre, sistemin olası bir çöküşü, dünyanın hava sistemleri için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Nisan ayında Birleşmiş Milletler, dünyanın iklim krizinin "uçurumun" eşiğinde olduğu konusunda uyarırken, Genel Sekreter Antonio Guterres ülkeleri "doğaya karşı savaşımızı sona erdirmeye" çağırdı.
Türkiye ve Yunanistan'daki ölümcül orman yangınlarından 300'den fazla kişinin öldüğü Çin dahil Asya'nın birçok bölgesindeki sellere kadar son haftalarda ve aylarda dünyanın bazı bölgelerini etkileyen aşırı hava koşullarından iklim değişikliği sorumlu tutuluyor.

(Dış Basın)