Çarşamba günü Fed’in faiz kararının beklentiler dahilinde sabit tutması ve Fed’den gelen güvercin açıklamalar piyasaları destekledi. BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel olarak %0,36 oranında yükselişle 1.567 seviyesinden başlangıç yaptı. TCMB faiz kararına kadar sakin bir gün geçiren endekste karar sonrası alımları hızlandı. TCMB, politika faizini beklentilerin üstünde, 200 baz puan artırarak %19,00’a yükseltti. TCMB Raporunda ‘’ Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağı, kalıcı fiyat istikrarı ve %5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürüleceği’’ vurgulandı. Ayrıca karar metninde önden yüklemeli, güçlü bir sıkılaştırmaya karar verildiği belirtildi. Merkez’in hamlesiyle piyasalara özellikle bankacılık sektörü paylarına alımlar gelse de, seans sonuna doğru sanayi sektörü paylrına doğru gelen sert satışlarla BİST100 endeksi günü %0,72 oranında düşüşle 1.551 seviyesinden tamamladı. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları sektörü payları %2,60 oranında değer kazanırken, metal eşya makine sektörü payları %3,89 oranında değer kaybetti.

 

Dolar / TL tarafında ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açması haberinin ardından 7,64 seviyelerine kadar yükselen kur, önce Fed’in güvercin açıklamaları ardından TCMB’nin faiz kararının ardından 7,32 seviyesine kadar geriledi. 7,41 – 7,50 seviyesi direnç seviyesi olarak, 7,30 – 7,24 seviyesi destek seviyeleri olarak takip edilecek.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre 12 Mart ile biten haftada Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 93 milyon dolar azalarak 230,3 milyar dolara indi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 126 milyon dolar tahvil, 118 milyon dolar hisse sattı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre ABD’de Haftalık İşsizlik Maaşı başvuruları 13 Mart’ta biten haftada 45.000 artarak 770.000 oldu. Başvurular böylece Şubat ayı ortasından beri en yüksek seviyeye çıktı.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. İngiltere Merkez Bankası, politika faizini %0,1’de, varlık alım programını da 895 milyar sterlin seviyesinde tuttu.

Kaynak İnfo Yatirim
Hibya Haber Ajansı