ABD piyasalarında satışlar dün de sürdü. Beklentilerin üzerinde gelen ekonomik datalar ve güçlü bilançolar sonrası, ABD piyasaları teknoloji ve sağlık sektörü payları ile gerilemeye devam etti. Gelişmekte olan ülkeler tarafına bakıldığında ise Türkiye diğer ülkelerden pozitif ayrışıyor. Tam kapanma sonrasında gözle görülen vaka sayılarındaki azalış ve Sağlık Bakanı Koca’nın aşı tedarikinden aktardığı son gelişmeler iç piyasaları destekliyor.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe %0,22 oranında yükselişle 1.423 seviyesinden başlangıç yaptı. Günün ilk yarısını sakin geçiren endekste gözler TCMB PPK kararına çevrildi. TCMB politika faizini değiştirmedi. Açıklamanın ardından endekste alımlar hızlandı. Dolar / TL karar ardından 8,28’lere kadar geri çekilse de 8,30 seviyesinde dengelendi. BİST100 endeksi geçtiğimiz günü %0,54 oranında yükselişle 1.428 seviyesinden tamamladı. Madencilik sektörü payları %3,95 oranında değer kazanırken, finansal kiralama faktöring sektörü payları %4,44 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde 1.434 - 1.440 - 1.447 direnç, 1.422 - 1.416 - 1.410 destek seviyeleri olarak takip edilecek.

Yurtiçinde piyasaların beklediği TCMB faiz kararı açıklandı. TCMB politika faizini beklentiler dahilinde %19,00 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde ‘sıkı duruş’ yerine ‘mevcut duruş’ yazılması dikkat çekerken, metne "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar mevcut para politikası duruşu sürdürülecektir’ ifadesi eklendi. Bu kapsamda bir sonraki PPK’da faizde değişiklik olacağını düşünmüyor, enflasyonda belirgin bir düşüş görülmekle birlikte son çeyrekte faiz indirimi beklentilerimizi artırmış bulunuyoruz.

İngiltere Merkez Bankası, gösterge faiz oranı ve varlık alım programında beklentiler dahilinde değişikliğe gitmedi. Yapılan açıklamaya göre, faiz oranı %0,10 olarak bırakıldı.  Varlık Alım Programını da 895 milyar sterlin olarak bıraktı. Programın 875 milyar sterlinlik kısmı tahvil, 20 milyar sterlinlik kısmı ise şirket tahvil alımından oluşmaya devam edecek.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 235 milyon dolar azalarak 224,8 milyar dolara geriledi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 33 milyon dolar tahvil, 32 milyon dolar hisse aldı.

 

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri,  ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısının 30 Nisan’da biten haftada önceki haftaya kıyasla 55.000 kişi azalarak, 553.000 kişiden, 498.000 kişiye geriledi.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı