Veri akışının yoğun olduğu haftaya küresel piyasalar yatay başladı. BİST100 endeksi de küresel piyasalara paralel %0,07 oranında yükselişle 1.423 seviyesinden başlangıç yaptı. Sektör bazlı bakıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kanal İstanbul’un temellerini Haziran’da atacağız’ demeci ardından GYO sektörü ve çimento sektörü paylarının primlendiği görüldü. Endeks günün ilk yarısında dalgalı seyrederken, günü ise %%0,11 oranında düşüşle 1.420 seviyesinden tamamladı. Turizm sektörü payları geçtiğimiz gün %5,52 oranında değer kazanırken, bilişim sektörü payları %1,96 oranında değer kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, GSYH 2021 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %7,0 büyüdü. Beklentiler %6,7 büyümeydi. Büyüme verisi ardından Hazine ve Maliye Bakanı Elvan açıklamalarda bulundu. Elvan "İlk çeyrekteki %7’lik büyümenin %56'sı net dış talep ve yatırımlardan geldi. Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi. İstihdam oluşturan, gelir dağılımını iyileştiren ve istikrara odaklanan politikaları kararlılıkla uygulayacağız. Büyümenin finansman kalitesi önceliğimiz" dedi.

OECD tarafından Global Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. Raporda Türkiye için 2020 yılındaki %3,5'lik daralma ardından bu yılki büyüme tahmininin %5,6'dan %5,8'e yükseltildiği açıklandı.

Goldman Sachs, Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme performansının beklentilerini aştığını fakat yıl sonu tahminlerine istinaden ikinci çeyrekten itibaren büyümede yavaşlama beklediklerini söyledi.

 

Dolar / TL tarafına bakıldığında ise geçtiğimiz hafta rekor kıran kur 8,62 seviyelerine kadar yükselirken, haftayı 8,57 seviyesinden tamamlamıştı. Küresel piyasalarda sert bir dolar baskısının olmamasına karşılık TL yurt içi gelişmelerle negatif ayrıştı. Küresel piyasalarda ABD Başkanı Joe Biden’ın devasa teşvik paketi teklifi yankı uyandırırken, 10 yıllık faizler %1,62’lere kadar yükseldi. Yurtiçinde siyasi gündem ve erken seçimin konuşulması kurun yukarı yönlü hareketinin sert olmasını sağladı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,58’lere kadar, Dolar Endeksinin de 90,00 seviyesinin altında olmasıyla TL, dolar karşısında haftaya değer kazancıyla başladı. 8,46’ya kadar gerilemesine rağmen 8,50’de dengelendi. Dolar / TL’de 8,57 – 8,65 direnç, 8,45 – 8,35 seviyesi destek olarak takip edilecek.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı