Fed Başkanlarının enflasyon, faiz artırım ve varlık alımlarının azaltılmasına dair açıklamalarının güvercin ile şahin tutum arasında gidip gelmesi belirsizliğe neden olurken, küresel piyasalarda dün pozitiflik hakimdi.

Yurtiçi piyasalar tarafına bakıldığında ise Türkiye’de aşılanmanın 18 yaşa kadar düşmesi, TCMB tarafından belirtilen Swap Anlaşmaları ve Avrupa’dan gelen PMI verilerinin ekonomik toparlanmanın sinyallerini vermesiyle risk iştahı yüksekti. Türkiye'nin swap anlaşması konusunda görüştüğü ülkeler arasında Azerbaycan, Malezya, Güney Kore, Rusya, İngiltere ve diğer Asya ülkelerinin olduğu belirtiliyor.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel olarak %0,21 oranında yükselişle 1.405 seviyesinden başlangıç yaptı. Endeks pozitif başladığı işlem günün bankacılık sektörü payları önderliğinde % 0,60 oranında yükselişle 1.410 seviyesinden tamamladı.

TCMB 17 Haziran'da gerçekleştirilen faiz toplantısına ilişkin tutanağı yayımladı. Döviz kuru ve ithalat fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin devam ettiğini bildiren Merkez, enflasyonun kısa vadede oynak seyir izleyeceğini belirtti. Merkez ayrıca para politikasında mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini yineledi.

Türkiye’de Haziran ayı Kapasite Kullanım Oranı açıklandı. TCMB verilerine göre İmalat Sanayi genelinde Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 1,3 puan artarak %76,6 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı, bir önceki aya göre 1,1 puan artarak %76,3 oldu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıkladı. BoE, %0,1 seviyesinde olan politika faizinde ve 895 milyar sterlin olan tahvil alım programında değişikliğe gitmedi.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 2,6 milyar dolar artarak 225,9 milyar dolara yükseldi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 4 milyon dolar tahvil, 3 milyon dolar hisse sattı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları verileri, ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısının 18 Haziran’da biten haftada önceki haftaya kıyasla 1.000 kişi azalarak 411.000 kişiye geriledi.

ABD'de 1. çeyrek büyüme verisi açıklandı. ABD ekonomisi 1. çeyrekte beklentilere paralel %6,4 büyüdü.

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı