Japonya’da açıklanan ihracat verilerinin son 8 ayın en düşüğüne işaret etmesi sonrası Asya piyasaları çoğunlukla günü satıcılı seyirde tamamlarken, yurtiçi piyasalar geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel hafif satıcılı başlangıç yaptı. Hisse bazlı hareketlerin ön plana çıktığı günü endeks pozitif tamamladı. Gözler bugün açıklanacak TCMB faiz kararına çevrildi. Piyasa beklentisine paralel olarak TCMB’den 100 baz puan faiz indirimi bekliyoruz.

 

Dolar / TL ise seana içinde 10,60’ı görerek, seans sonrası ise 10,97'yi görerek rekor kırdı. ABD'de Salı günü açıklanan perakende satış verileri, sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranının beklentilerin üstünde gelmesi sonrası ekonomik toparlanma emareleri ile dolar küresel piyasalarda değer kazandı. St. Louis Fed Başkanı Bullard'ın çekirdek enflasyonun yükseldiğini, Fed'in gelecek toplantılarda daha şahin olması gerektiğini belirtmesi, varlık alım programlarının azaltılmasının hızlanmasını ve faiz artırımının 2022 yılı başlarında olması gerektiğini söylemesi ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılandı. Dolar endeksi 96,00 seviyesini geçerek son 1,5 yılın en yüksek seviyesini gördü. Eylül ayındaki 100 baz puan indirimle başlayan TL varlıklardaki değer kaybı, Ekim'de yurtiçi dinamiklere bağlı olarak (faiz indirimi, büyükelçi olayı, PPK üye değişimi) ile hızlanırken, ABD kanadından gelen veriler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ile alakalı açıklamaları ile kur rekor kırdı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan faiz konusunda “milleti faize ezdiremeyiz. Faiz belasını milletin sırtından kaldıracağız. Görevde olduğum sürece faizle mücadelem sürecek. Bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasın ben faizi savunanla beraber olmam, olamam ” açıklamalarını yaptı.

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı