Omicron varyantı dünyada etkisini hissettirmeye devam ederken, ekonomik aktivitedeki toparlanmanın varyantın etkilerini aşacağı yönündeki beklentiler, fiyatlamaları pozitif etkiliyor. Son günlerde adını duymaya başladığımız Delmicron kısa sürede bir panik dalgasına neden oldu. Bazı haber sitelerinde yer alan Delta ve Omicron’un birleşiminden oluşan Delmicron isimli bir varyant ortaya çıktığı iddiaları uzmanlar tarafından yalanlandı.


BİST100 endeksi de yeni varyantın yalanlanmasının etkisi ve küresel piyasalara paralel olarak geçtiğimiz işlem gününe pozitif başlangıç yaptı. 1.916’yı test eden BİST100 endeksine gelen kar realizasyonları, vade sonu satışları ve yılbaşı kaynaklı risk almak istemeyen yatırımcıların satışları ile günü negatif tamamladı.  Bankalara tarafına gelen satışların ise Bankalara Getirilen Zorunlu Karşılık Teşviki haberi sonrası olduğunu düşünüyoruz. Getirilen uygulamanın detaylarına baktığımızda DTH’lardan TL’ye dönüş oranı Ocak 21 itibariyle %10 ve Mart itibariyle %20 olmadığı takdirde, DTH zorunlu karşılıklarına TCMB tarafından yıllık %1,5 komisyon oranı uygulanacağı belirtiliyor. Belirtilen geçiş oranının sağlanamaması durumunda bankaların karlarında negatiflik görülebileceği algısı ile bankacılık paylarındaki satışların hızlandığını gördük.


ABD hisse senedi piyasalarında, Noel rallisi olarak tanımlanan yılın son beş işlem gününü kapsayan genel yükseliş eğiliminin yılın son işlem gününe kadar devam etmesini bekleniyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşün ardından yön arayışında olan BİST100 endeksinin bu gelişmeden olumlu etkilenebileceğini düşünüyoruz.


Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığındaki ilk toplantısını yaptı. Bakan Nebati toplantı sonrası yaptığı açıklamada enflasyonla ilgili gelişmeleri ve bu konudaki risklere ilişkin atılacak adımları konuştuklarını söyledi.

 

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı