BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününde kararsız alış ağırlıklı bir seyrin ön plana çıktığı bir tablo izledi. BIST 100 endeksine SASA, ASTOR, ISCTR, MGROS, CCOLA gibi hisseler ön plana çıktı. TUPRS, AKBNK, KCHOL, EREGL, THYAO  payları ise endeksi baskıladı. Moody’s, geçen hafta not görünümünü pozitife çıkarmasının bu hafta da aynı kuruluş 17 bankanın görünümünü pozitife çevirmesinin  ardından BIST 100 endeksi 8.100 puanın üzerini  test etti.

Yabancıdan tahvile yüklü giriş dikkat çekti. Yabancılar, geçtiğimiz hafta 157,4 milyon dolarlık hisse, 424,9 milyon dolarlık DİBS aldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1,11 milyar dolar azalışla 177,0 milyar dolar oldu. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı gerçek kişilerde 350 milyon dolar, tüzellerde 576 milyon dolar arttı. KKM de haftalık bazda 47,5 milyar TL düşüşle 2,53 trilyon TL oldu.

TCMB’nin uygulamaya başladığı sıkı para politikasıyla birlikte mevduat faizlerinde ciddi artış meydana geldi. Ancak oluşan TL likidite bolluğu nedeniyle bankalar mevduat faizlerini düşürmeye başladı. Merkez Bankası likiditeyi temizlemek için depo ihalesi adımlarını hayata geçirdi. Merkez, 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açtı. Banka son olarak 9 Ocak'ta 1 hafta vadeli 25 milyar lira tutarında depo alım ihalesi açtı.

Küresel piyasalarda gözler verilerde olmaya devam ediyor. Yılın ilk günlerinden bu yana Fed’in Mart’ta faiz indirim döngüsünü başlatacağına dair tahminler, ülke de açıklanan verilerin ABD ekonomisinde güçlü duruşa işaret etmesi ve Fed yetkililerinin söz konusu faiz indirimi için henüz erken olduğuna yönelik sözle yönlendirmelerinin de etkisiyle zayıflamaya devam ediyor.

ABD'de perakende satışlar, geçen yılın aralık ayında %0,6 ve aynı dönemde sanayi üretimi %0,1 artışla beklentileri aşarken, Bej Kitap raporunda da artan tüketici harcamalarının son haftalarda ekonomiyi desteklemeye yardımcı olduğu aktarıldı. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyesinde, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 13 Ocak ile biten haftada 187 bine gerileyerek Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen ve Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyesini kaydeden işsizlik maaşı başvurularının 207.000 olması öngörülüyordu. Altında denge arayışına devam ediyor. Altın fiyatları, piyasaların Fed'in faiz indirimini yeniden değerlendirmesiyle 2.000 doların üzerinde dalgalanıyor.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı