BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi haftanın son işlem gününde kararsız ve yaklaşık 100 puanlık bir aralıkta sıkışık bir seyirde hareket etti. BİST 100 endeksine dahil hisseler arasında SASA, YKBNK, AHGAZ, BIMAS ve HEKTS payları Cuma günü endeksi en çok yukarı taşıyan payların başında yer alırken, KCHOL, ISCTR, ASELS payları ise endeksi en çok aşağı taşıyan paylar oldu. Moody’s, bu ay not görünümünü pozitife çıkarmasının ve geçen hafta da aynı kuruluş 17 bankanın görünümünü pozitife çevirmesinin  ardından endeksi hareketlense de yeterli momentumun oluşamamasıyla Cuma günü ağırlıklı olarak 8.000 puanın altında işlem gördü.

TCMB, Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanı. Yılsonu Dolar/TL beklentisi 40 TL, enflasyon beklentisi ise %42,04 oldu. Geçen ay %4,86 olan Ocak ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde %5,41'e yükseldi.

TÜFE'de artış beklentileri 12 ay sonrası için %41,23'ten %39,09'a, 24 ay sonrası için %24,82'den %23,69'a geriledi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 39,99 TL olurken, 12 ay sonrası Dolar/TL beklentisi 39,45'dan 40,63'e yükseldi. Cari GSYH artış beklentisi %4,2'den %3,4'e gerilerken, gelecek yıl büyüme beklentisi %3,3'ten %3,9'a yükseldi.

Yurtdışı tarafta ise Atlanta Fed Başkanı Bostic ABD başkanlık seçimleri ve dünyadaki jeopolitik çatışmalara atıfta bulunarak faiz indirimleri konusunda dikkatli ilerlemeleri gerektiğini belirtti. Atlanta’da bir etkinlikte konuşan Bostic “Bu çeşit öngörülemez bir ortamda para politikasında katı bir yaklaşım benimsemek akıllıca olmayabilir. Bu yüzden politikayı normalleştirmeden önce olayların seyrini izlememiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Enflasyonun %2 hedefine indiğini görmek için daha fazla kanıt görmeye ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekleyen Bostic üçüncü çeyreğe kadar faiz indirimi öngörmediğini yineledi. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise enflasyonun yıllık yüzde 2 hedefine doğru inmesini beklediğini söylerken bu sürecin “yavaş ama emin adımlarla” gerçekleşeceğini öngördü. Bu hafta Piyasaların TCMB faiz kararına ve vereceği mesajlara odaklanmasını bekliyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı