Yılın son işlem haftasına ABD mevcut başkanı Donald Trump’ın ABD Kongresi'nin onayladığı 900 milyar dolarlık ekonomik destek paketi ile 1,4 trilyon dolarlık bütçe tasarısını imzalamasıyla risk iştahının artmasıyla başladık. AB tarafında ise toplu aşılama çalışmalarının başladığı belirtilirken, Türkiye’de ise dün gelmesi planlanan aşılar, Pekin gümrüğünde Covid – 19 vakasının çıkasının ardından 1 – 2 gün ertelendi. Bugün imzalanacak olan Türkiye ile İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması da BİST100 endeksini olumlu etkiler nitelikte. Geçtiğimiz haftadan beri devam eden Noel tatilinin bu haftada devam edecek olması ile piyasalarda volatilitenin düşük ve sakin olmasını bekliyoruz.
BİST100 endeksi haftanın ilk işlem gününe Asya Piyasaları ve ABD vadelilerindeki yükselişle paralel olarak %0,67 artışla 1.435,51 seviyesinden başladı. Açılışın ardından Asgari Ücret Komisyonu son toplantısı gerçekleştirildi. 2021 yılında net asgari ücretin 2.825,90 TL olarak belirlendiği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklandı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise "Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır." dedi. Sakin geçen işlem gününü BİST100 endeksi yurtdışı piyasalara paralel olarak %0,93 oranında artışla 1.439 seviyesinden tamamladı. Metal eşya ana sektörü payları %3,21 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %2,15 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 1.444 - 1.449 - 1.455 olacakken, destek seviyeleri ise 1.433 - 1.426 - 1.421 olacak.
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında piyasa beklentisinin 50 baz puan üzerinde 200 baz puan yapılan faiz artırımı Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kazanmasını sağlarken kur haftaya 7,60 seviyesinin altında başladı. Küresel yatırımcılar piyasadan yeni yıl öncesi büyük ölçüde çekilmesine karışlık TL dün 7,44 seviyesine kadar geri çekildi.
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı