ABD’de teşvik paketinin Cumhuriyetçilerin desteği olmadan da geçirilmesi için başlanan çalışmalar, ABD piyasalarındaki spekülatif işlemler ile ilgili endişelerin azalması, coronavirüs aşılamalarının hızla devam etmesi ve Avrupa Birliği’ndeki aşı tedarik sorunlarının ilaç şirketleri tarafından ilave aşı açıklamalarının hafiflemesi küresel piyasalardaki risk iştahını artırmaya devam ediyor.

 

BİST100 endeksi de ABD vadelileri ve Asya Piyasalarındaki yükseliş ile geçtiğimiz işlem gününe %0,50 oranında yükselişle 1.519 seviyesinden başlangıç yaptı. Açılışın ardından Ocak ayı TÜFE verisi açıklandı. Ocak ayında TÜFE %1,40 olan beklentilerin üzerinde %1,68 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE %14,68 seviyesinden Ocak ayında %14,97’ye yükseldi. TÜFE tarafında, sağlık %4,25, konut %3,02, ev eşyası %2,90 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %4,37 ile giyim ve ayakkabı ve 0,03 ile eğitim grupları oldu. TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın yılın ilk enflasyon toplantısında yılsonu enflasyon hedeflerinin %9,4 seviyesinde korunduğunu açıklaması ardından piyasalara verdiği net mesajlar Türk Lirası’nın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre çok daha güçlü bir zeminde hareket etmesini sağladı. 2021 sonu enflasyon tahmininin aynı seviyede tutulması sonrasında da sıkı para politikasının uzun süre devam etmesinin vurgulanmasıyla Dolar / TL 7,09’a kadar geri çekilirken, geçtiğimiz güne Dolar / TL 7,17 seviyesinden başladı. Beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisi sonrasında kurda yüksek volatilite meydana gelmedi ve kur yatay seviyede seyretti. Elvan, enflasyonda hedefe ulaşmak için önlemlerden asla taviz verilmeyeceğini söyledi. Günün ilk yarısını yükseliş eğiliminde geçiren endeks 1.519 seviyesini test etti. Kapanışa kadar hafif alımlarla devam eden BİST100 endeksi bankacılık sektörü önderliğinde geçtiğimiz işlem gününü %1,46 oranında yükselişle 1.533 seviyesinden tamamladı. Bankacılık sektörü payları %3,47 oranında değer kazanırken, turizm sektörü payları %0,90 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 1.541 - 1.549 - 1.566 olacakken, destek sevieyeleri ise 1.517 - 1.501 - 1.492 olacak.

Avrupa tarafına bakıldığında ise İtalya Cumhurbaşkanı, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye hükümeti kurma görevini verdiğini açıklandı. Açıklanın ardından Draghi’de açıklamalarda bulundu. Draghi, ‘’Hükümeti kurma konusunda değerlendirmelerin ardından Cumhurbaşkanına döneceğim. İtalya zor zamanlardan geçiyor’’ dedi.

2021 yılının ilk ayında ABD'de istihdam piyasasına ilişkin öncü gösterge olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdamı toparlanma sinyali verdi. ADP verisine göre ABD'de özel sektör istihdamı Ocak'ta 174.000 arttı.

Kaynak İnfo Yatirim
Hibya Haber Ajansı