İnfo Yatırım'ın BIST100 analizinde şu ifadeler kullanıldı:

"BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 201 puan yükselişle tamamladı. En çok yükselen sektör grubu bankacılık oldu. Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi ile ABD'de resesyon endişelerinden uzaklaşılma algısı ve TCMB'nin sıkı duruşa devam mesajı ile rasyonel adımların devam etmesi, endekse katalizör etki yarattı. Fed tarafından merakla beklenen faiz kararı açıklandı.

Fed, faizi piyasaya sürpriz sayılacak şekilde 50 baz puan indirdi ve 4 yıl sonra (2020’den bu yana) ilk kez faiz indirmiş oldu. Geçen toplantıda 2025 yıl sonuna kadar projeksiyonlarda 250 baz puanlık faiz indirimi varken, bu toplantı sonunda 2025 yıl sonu faiz indirim beklentisi 200 baz puan oldu. 2024 yıl sonuna kadar Fed’den 50 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Baz senaryo Kasım ve Aralık’ta 25—25 baz puan indirileceği. İkinci senaryo ise Kasım’da 50 baz puan indirim yapıp, Fed’in bekle/gör’e geçeceği.

Kararın ardından mikrofonların başına geçen Powell ekstra mesajlar vermedi. Powell, veri odaklı gidileceğini yineledi. Fakat bu süreç içinde Fed’in sözlü yönlendirmelerde sınıfta kaldığını düşünüyoruz. Her ne kadar yıllık enflasyon geri gelse de Ağustos başında resesyon endişeleri fiyatlanırken ve çekirdek TÜFE tam anlamıyla kontrol altına alınmamışken piyasayı 25 baz puana hazırlayan Fed, 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında bunun nedenlerine ilişkin mesajlar vermedi. Kararla birlikte güvercin mesajlar ile resesyondan uzaklaşılması fiyatlaması ons altının rekor kırmasını sağladı.

TCMB, politika faizini beklentilere paralel %50’de sabit bıraktı. TCMB, sıkı para politikasına devam mesajı verdi. Geçtiğimiz haftalarda Fitch, ‘’Türkiye'nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur’’ demişti. Yani erken gevşemenin risk olduğunu dile getirdi. Bu kapsam TCMB’nin sıkı duruş sürdürmesini pozitif görüyoruz. Enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz. 

Yabancılar, geçtiğimiz hafta 320,6 milyon dolarlık hisse satarken, 1,65 milyar dolarlık DİBS aldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1,95 milyar dolar azalışla 170,02 milyar dolar oldu. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 2,67 milyar dolar azaldı. KKM de haftalık bazda 10,4 milyar TL düşüşle 1,56 trilyon TL oldu.

Merkez Bankaları haftasında bir diğer karar da BoE’den geldi. BoE faizleri sabit tuttu. Toplantıda üyelerin 8'inin politika faizini %5'te sabit tutma, birinin ise 25 baz puan düşürme yönünde oy kullandığı belirtildi. Açıklamada, PPK'nin, para politikasını, %2 enflasyon hedefine ulaşmak ve aynı zamanda sürdürülebilir büyümeyi sağlamak üzere belirlediği aktarıldı."

Hibya Haber Ajansı