ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Gazze Şeridi'nin iktidardaki Hamas militan grubu arasında 11 gün süren savaşı sona erdiren ateşkesi durdurma amaçlı diplomatik bir misyonla ilerlerken Çarşamba günü Mısır'a uçakla geldi.
Blinken, İsrailli ve Filistinli liderlerle yoğun temaslarda bulunduktan bir gün sonra Kahire'ye indi. Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Daha sonra Kral II.
Blinken, ağır darbe alan Gazze'deki yıkımı yeniden inşa etmek için "uluslararası destek toplama" sözü verirken, yardımların hiçbirinin Hamas'a ulaşmamasını sağlayacağına söz verdi. Bunun yerine Hamas'ın rakibi olan uluslararası tanınırlığa sahip Filistin Yönetimi'ni desteklemeye çalışıyor.
Blinken, dışişleri bakanı olarak Orta Doğu'ya yaptığı ilk resmi ziyaret olan gezi için mütevazı hedefler belirledi. Başlıca hedefleri Gazze'nin yeniden inşasına ve savaşın körüklenerek kudüs'teki gerginliğin azaltılmasına yardımcı olmaktı.
Ancak Yetkili, ABD' nin taraflar arasında barış müzakerelerini sürdürme yönünde acil bir planı olmadığını ve on yıllardır devam eden ihtilafın altında yatış nedenlerini ele almak için çok az şey yaptığını belirtmekle birlikte, müzakerelere yol açabilecek "daha iyi bir ortam" yaratma umudunu dile getirdi.
Kahire'de, Blinken Çarşamba günü El Sisi ile yaklaşık iki saat görüştü. Sonrasında Amerikalı diplomatik personelle bir araya gelen Bakan, Mısır'ı Gazze savaşının sona ermesine yardımcı olan ve "olumlu bir şey inşa etmeye" yardımcı olan "gerçek ve etkili bir ortak" olarak nitelendirdi. El-Sisi, ateşkes ilan etmeden önce ve sonra geçen hafta Başkan Joe Biden ile konuştu.
"Bence ikimiz de Filistinlilerin ve İsraillilerin eşit özgürlük, fırsat ve haysiyet ölçülerinden yararlanmak için emniyet ve güvenlik içinde yaşamayı eşit derecede hak ettiğine inanıyoruz. Ve bunun üzerinde birlikte çalışıyoruz," dedi Blinken Ürdün'e gitmeden önce.
El-Sisi Blinken'e verdiği demeçte, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki son gelişmelerin, Washington'un da katılımıyla iki taraf arasında doğrudan görüşme gereğini yeniden teyit ettiğini söyledi.
Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Washington ve Kahire'nin ateşkesi pekiştirme ve Gazze Şeridi'nde yeniden inşa sürecini başlatma konusundaki koordinasyonlarını güçlendirme konusunda anlaştığı belirtildi.
Hem Mısır hem de Ürdün, İsrail ile barış anlaşmaları olan ve sık sık İsrail ile Filistinliler arasında arabulucu olarak görev yapan önemli ABD müttefikleridir. Mısır, Hamas ile ilişkilerini sürdürmekle birlikte, İslamcı grubun silahlanmasını önlemek amacıyla İsrail ile birlikte Gazze'ye sıkı bir abluka uyguluyor.
Kahire'deki durak, Biden'ın El-Sisi ile yaptığı telefon görüşmeleriyle birlikte, ABD'nin El-Sisi'nin insan hakları sicilinden duyduğu endişeyi dile getirdiği daha serin bir başlangıçtan sonra ülkeler arasında daha yakın bir ilişkiye işaret ediyor.
Gazze'nin yeniden inşası önemli bir sınav olacaktır. 11 gün süren savaşta çoğu Filistinli olmak üzere 250'den fazla kişi öldü ve yoksul kıyı bölgelerinde ağır yıkımlara yol açtı. İlk tahminlere göre hasar yüz milyonlarca dolara ulaştı.