Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Okyanuslar Günü mesajında, insanlığın okyanuslara, denizlere ve deniz kaynaklarına yönelik saldırısının devam ettiğini vurguladı.
Guterres, en uzak atollerden en derin okyanus diplerine kadar, aşırı avlanmanın yılda 90 milyar dolarlık net kayba neden olduğu için "okyanuslar plastik içinde boğuluyor" dedi.
Karbon emisyonlarının okyanusların ısınmasını ve asitlenmesini tetiklediğini, biyolojik çeşitliliği yok ettiğini ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olduğunu belirten Guterres, okyanusların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde 3 milyardan fazla insanın geçim kaynağı olduğunu belirtti.
Okyanusların toplumların hayatta kalması için önemine vurgu yapan Guterres, insanlığa doğayla savaşına son verme çağrısında bulundu.
BM Kalkınma Programı Türkiye'nin Suda Yaşam Savunucusu seçilen Şahika Ercümen, video mesajında ​​"varlığımız için ihtiyacımız olan" okyanus ve denizlerin korunması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Kirlilik, atık, aşırı avlanma, istilacı yabancı türler ve iklim değişikliği nedeniyle okyanusların ve denizlerin her geçen gün oksijen kaybettiğini belirten Ercümen, "İyi ya da kötü insanların çağında gezegeni şekillendiriyoruz. Okyanus Günü denizlerimizden başlayarak mavi gezegenimize sahip çıkın. Sizleri harekete geçmeye çağırıyorum” mesajını verdi.
Ercümen, Marmara Denizi'nde su altı yaşamı için büyük tehdit oluşturan insan kaynaklı problemler, plastik kirliliği ve deniz balgamı olarak da bilinen müsilaj oluşumu gibi güncel sorunlara da dikkat çekti.