Griffiths, bir yıl içinde kente yapacağı ilk ziyarette, ülke çapında ateşkes, Hodeidah limanlarına yönelik kısıtlamaların kaldırılması ve Sanaa havaalanının yeniden açılması gibi önerileri görüşmek üzere Hussi yetkilileriyle bir araya gelecek.
Cuma günü, BM elçisi Yemen hükümeti ve Husileri aylardır süren siyasi çıkmazı sona erdirmek ve bir barış anlaşmasına varmak için cesur tavizler vermeye çağırdı.
Geçmişte, Husiler Griffiths'i ve ABD'nin Yemen özel elçisi Timothy Lenderking'i küçümsedi ve Arap koalisyonunun barış girişimleri kapsamında Sanaa havaalanına ve Sanaa havaalanına kontrolsüz ve kontrolsüz uçuşlar düzenlemesini talep ederek, merkezi Marib vilayetine yönelik ölümcül saldırılarını durdurma yönündeki uluslararası çağrıları reddetti.
Yemen hükümeti, Arap koalisyonu savaş uçaklarının yoğun hava bombardımanlarının Hussilerin Marib'e yönelik saldırılarını büyük ölçüde engellediğini ve hava saldırılarını sona erdirmenin Hussilerin stratejik şehre doğru hızla ilerlemesini sağlayacağını söyleyerek Hussilerin taleplerini reddetti.
Pazar günü, Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Awad bin Mübarek, uluslararası alanda tanınan Yemen hükümetinin ihtilafı sona erdirmek için yapılan tüm girişimleri memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Yetkili, resmi SABA haber ajansına göre Yemen hükümetinin ülkeye istikrarı geri getirecek ve Hussi darbesini sona erdirecek "sürdürülebilir ve kapsamlı" bir barış istediğini de sözlerine ekledi.
Bu arada, Pazar günü Marib kentinin batısındaki dağlık bölgelerde müttefik kabileler tarafından desteklenen Husiler ve Yemen ordusu arasındaki ağır çatışmalarda düzinelerce savaşçı öldürüldü.
Yerel ordu subayları, Yemen hükümet güçlerinin Marib'in El Kasara kentindeki taarruzlarını geri ittiğinde en az 30 Hussi'nin öldüğünü söyledi.
Sadıklar, Arap koalisyon savaş uçaklarının Houthi bölgelerini ve askeri takviyeleri hedef almalarının ardından Marib'teki tartışmalı bölgelerden yoğun dumanların tttüğünü gösteren videolar paylaştılar.
İsyancıların Yemen hükümetinin son kuzey kalesi Marib'e yönelik bir saldırıyı yenilediği Şubat ayından bu yana binlerce hükümet askeri ve Hussi savaşçısı öldürüldü.
Yemen
hükümeti, Hussileri, kontrolleri altındaki Kızıldeniz limanlarını bubi tuzaklı tekneler yapmak ve denize indirmekle fabrikalara dönüştürerek Stockholm Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı.
Yemen Enformasyon Bakanı Moammar Al-Eryani, Kızıldeniz'de Arap koalisyonu tarafından engellenen son Hussi saldırısının, isyancıların hala uluslararası deniz trafiğini tehdit ettiğini ve mevcut anlaşmaları ihlal ettiğini gösterdiğini söyledi.
Yemenli bakan Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Hussi, Hodeidah, Salif ve Ras Issa limanlarını terör saldırıları düzenlemek ve bubi tuzaklı tekneler için üs olarak kullanıyor, bölgede kaos ve terörizm
yaymak ve uluslararası çıkarları tehdit etmek için İran gündemini uygulamak için İsveç Anlaşması'nı ve sömürüyü inkar etmelerini doğruluyor." Yemen hükümeti ile Husiler arasında 2018'in sonlarında yapılan ve Stockholm Anlaşması olarak bilinen barış anlaşmasına göre, Yemen hükümeti, Husilerin Hodeidah'taki limanları tarafsız güçlere teslim etmesi ve gelirleri kentteki merkez bankasına yatırması karşılığında Hodeidah kentine yönelik askeri bir saldırıyı durdurmayı kabul etti.