Politis gazetesinin haberine göre, diplomatik kaynaklara dayanan raporunda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 6 maddelik çerçeveyi, tarafların değiş tokuş yapacağı 3 gruba ayırmayı düşünüyor. "Üçüncü grupta" Yunanlılar-Avrupa Sorunlarına Eşit Muamele "olduğunu yazdı.
Gazete, aynı kaynağa dayanarak iki tarafa da henüz bir şey söylenmediğini belirtti; ancak Guterres'in bu konuda hazırlıklara başladığını kaydetti.
Gazete, BM'nin yanı sıra Almanya'nın da Kıbrıs sorununun Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye lehine gelişmeleri haklı çıkarmak için seferber edilmesi için çalıştığını ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı mülteci sorununa göndermeden gönderdiğini belirtti.
Kıbrıs sorunuyla ilgili herhangi bir gelişme Hiçbir şey alamayacağını açıkça ifade ettiğini yazdı.
Makalede, Merkel'in, Ercan Havalimanı'nın Türkiye'ye, Maraş'a karşı uluslararası uçuşlara açılması gibi Güven Yaratan Önlemler konusunda alternatif bir senaryo olarak olumlu düşünmek için bir teklifte bulunduğu belirtildi.

KONFERANSIN YENİ TARİHİ TEMMUZ AYINDA DUYURULABİLİR

Gazete, Kıbrıs sorunuyla ilgilenen diplomatların, Haziran ayında Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabaları hızlandıracak gelişmelerin (Anastasiadis-Tatar-Guterres görüşmesi) olacağını değerlendirdiklerini ve Temmuz ayında yeni bir gayri resmi konferans tarihinin açıklanabileceğini yazdı.
Erdoğan'ın gerek yurt içi gerekse uluslararası arenada yoğun baskı altında olduğunu belirten gazete, bu nedenle gümrük birliğinin geliştirilmesi için müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini kaydetti.
Haberde Londra'nın da Kıbrıs sorunu için çalıştığı belirtiliyor; İngilizlerin, ademi merkeziyetçi federasyon ile konfederasyon arasında bir devlet biçimi olan tekliflerinin kabul edilmesi için iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyon çözümünü savunan Amerika Birleşik Devletleri ile temas halinde olduğu belirtildi, ve ABD, Türkiye'nin küçük bir baskı ile buna geri dönebileceğini iddia etti.
Gazete, farklı bir diplomatik kaynağın Guterres'in "aşağıdan yukarıya yaklaşım" taktiğini uygulayarak yaklaşımda bir değişiklik düşündüğünü belirttiğini yazdı.