Arap basınında çıkan habere göre, BM Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka Perşembe günü güvenlik konseyine verdiği demeçte, "BM durumu hafifletmek için elinden gelen her şeyi yapıyor, ancak nihayetinde Lübnan'ı kurtarmak Lübnanlı liderlerin sorumluluğundadır."

Geçen hafta ve Lübnan Devlet Başkanı Mişel Avn ile kabine kurmak için yaklaşık dokuz ay süren başarısız müzakerelerin ardından, Saad Hariri başbakan adayı rolünden istifa etti ve kuşatılmış para birimi en düşük seviyesine düşerken ülkeyi daha derin bir kaosa sürükledi.

Hükümeti kuracak yeni bir Sünni figürü belirlemek için Pazartesi günü parlamento istişareleri yapılacak. Ancak ülkenin harap olmuş ekonomisi için geri dönüş olasılığı zayıf.

BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'la ilgili 1701 sayılı Kararının uygulanmasını görüşmek üzere bir toplantıda Wronecka, ülkenin "çoklu ve kümülatif" sosyo-ekonomik, mali ve siyasi krizlerine dikkat çekti.

Dünya Bankası, Lübnan'ın ekonomik serbest düşüşünü 1850'den bu yana dünyanın en kötü finansal krizlerinden biri olarak nitelendirdi. Şu anda karaborsada 21.000 dolar olan Lübnan lirası, bu yıl zayıf finansal yönetim ve hükümet yolsuzluğu nedeniyle değerinin yüzde 95'ini kaybetti. . ve ciddi bir bankacılık krizi.

2020 Beyrut Limanı patlamasının iki haftadan kısa bir süre önce açılmasıyla birlikte Wronecka, patlamaya ilişkin tarafsız, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulundu.

Konsey üyelerine verdiği demeçte, "Kurbanların aileleri ve bu korkunç patlamayla hayatları sonsuza dek değişen binlerce kişi hala bekliyor" dedi. "Adaleti ve itibarı hak ediyorlar"

4 Ağustos 2020'de Lübnan başkentinin limanında depolanan büyük miktarda amonyum nitrat patlayarak 200'den fazla ölüme, 7.500 yaralanmaya ve 15 milyar dolarlık maddi hasara neden oldu. Ayrıca 300.000'den fazla insanı evsiz bıraktı.

Lübnan makamları şimdiye kadar felaketin ardından herhangi bir adalet sağlamada başarısız oldular çünkü hesap verebilirlik eksikliği soruşturmanın ilerlemesini sürekli olarak engelledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Ciddi yasal süreç ihlalleriyle dolu, durdurulan yerel soruşturma ve siyasi liderlerin soruşturmayı durdurma girişimleri, bağımsız, uluslararası bir soruşturmaya duyulan ihtiyacı güçlendiriyor” dedi.

Güvenlik konseyindeki tartışmalar ayrıca, 2022'de anayasal zaman çizelgeleri içinde özgür ve adil seçimler yapmanın "demokratik hesap verebilirliğin önemli bir göstergesi ve halkın şikayetlerini ve isteklerini dile getirme fırsatı" olarak önemini vurguladı.

1701 sayılı Kararın Lübnan'ın güvenliğini, devlet otoritesini ve egemenliğini güçlendirme hedefini hatırlatan özel koordinatör, bu kararın tam olarak uygulanması için gerçek bir taahhütte bulunmayı umuyordu.

İsrail ile İran destekli Hizbullah arasında bir ay süren savaşın ardından 2006 yılında oybirliğiyle kabul edilen karar, düşmanlıkların tamamen durdurulması ve İsrail Savunma Kuvvetlerinin güney Lübnan'dan kademeli olarak geri çekilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca 15.000'e kadar BM barış gücünün Lübnan birliklerinin bölgeyi kontrol altına almasına yardım etmesine izin verdi.

Wronecka, Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin, Lübnan'daki BM Geçici Gücü ile yakın işbirliği de dahil olmak üzere, ülkenin güvenlik ve istikrarını korumada oynadığı role övgüde bulundu. Bu kilit kuruma sürekli destek çağrısında bulundu ve uluslararası toplumun Lübnan'a yardım etmeye hazır olmasını memnuniyetle karşıladı.