Borsada her ayın başında yaşanan yükseliş, Mart ayı başında 3 gündür devam ediyor. Dünkü % 1.9 artışla BIST100 2023 kapandı ama 2047 görüldü. Bu sayede Rusya-Ukrayna savaşı öncesi seviyeye geri dönüldü.

 

Şubat’ta global borsalara paralel seyrederken Mart’ın ilk 3 günü toplamında % 4 getiri sağlayan BIST100 Endeksi, global borsalardan pozitif ayrıştı. Bunda borsada kısa vadeli oyuncu  yabancılar dışında fazla bir yabancının kalmaması etken olabilir. Zira son 4 yılda 9 milyar dolara yakın yabancı çıkışı yaşayan borsada dünkü açıklamaya göre 2022’nin ilk 2 ayında 526 milyon dolar daha yabancılarca satılmış. Çok şükür, bu kadar yabancı satışına karşın yerli büyük oyuncular borsayı tutabiliyor.

 

Önceki gün ticaret açığındaki anormal artışla dikkat çeken makro verilerde dün de enflasyon verileri dikkat çekti. Beklentileri aşarak % 4.8 aylık artan TÜFE’nin yıllığı % 55’e dayanırken, ÜFE’de yıllık artış %105 oldu. TÜFE ile Yİ-ÜFE arasındaki makas % 50 ile rekor tazeledi.

 

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken bu sabaha karşı güneydoğudaki Zaporijya Nükleer Santrali'ni vurması ve ardından ele geçirmesi tedirginlik yarattı. Asya piyasaları bu haberle biraz sallandı. Endeksler % 1-2 arasında kayıplar yaşıyor.

 

Bugün, yurt içinde şubat ayı reel efektif döviz kuru takip edilecek. Yurt dışında ise Rusya-Ukrayna gelişmeleri, Euro bölgesi perakende satışlar ve ABD tarafında tarım dışı istihdam verisi ile şubat ayı istihdam verileri takip edilecektir.

 

STRATEJI

Temettü beklentili hisseler ile endeksin yükselişi sürüyor. Ancak Rusya-Ukrayna işgal sürecinde piyasalarda artan volatilite nedeniyle 1950 seviyesi altında hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı