“ÖNE ÇIKANLAR”

“Borsalarda karışık seyir, Dolarda geri çekilme”

Dün piyasalarda riskten kaçışın hızını koruması ardından Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte Asya seansında karışık bir fiyatlama karşımıza çıktı. Küresel resesyon riskinin gündemde olduğu süreçte son dönemde tahvil getirilerindeki artışla birlikte sıkılaşan merkez bankaları söz konusu gündemin ağırlık kazanmasına yol açtı.

Japonya’da endeks 0,6% civarında yükseliş yaşarken, Çin’de 1%’in üzerinde kayıp görüldü. ABD endeks vadelileri ise dün gerçekleşen düşüşler ardından 0,6%’nın üzerinde yükseliş yaşadı. Dolar endeksi 20 yılın zirvesinden geri çekilirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,87%’ye geriledi.

Cleveland Fed Başkanı Mester, enflasyonla mücadele için ek sıkılaşmaya ihtiyaç duyulabileceğini açıklarken, Boston Fed Başkanı Collins’ten de benzer açıklamalar geldi. Bugün Fed Başkanı Powell ve St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın planlanmış konuşmaları bulunuyor.

ABD

“Dayanıklı mal siparişleri”


ABD’de Temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri bir önceki aya göre 0,1% gerilemiş, çekirdek dayanıklı mal siparişleri ise 0,2% artış yaşamıştı. ABD’de son dönemde konut satışlarında yaşanan ivme kaybı, dayanıklı mal siparişlerinin genel gücü üzerinde de baskı oluşturma potansiyeli taşıyor ve bu yüzden yakından takip ediliyor. Aynı zamanda ekonomik aktivite açısından da önemli bir gösterge olan dayanıklı mal siparişlerinin Ağustos ayında bir önceki aya göre daralmayı sürdürmesi, çekirdek dayanıklı mal siparişlerindeki artışın ise ivme kazanması bekleniyor.