“GERİDE KALANLAR”

“Borsalarda sert yükseliş”

ABD ve İngiltere’nin açıkladığı yaptırımlar ve Avrupa Birliği’nin kademeli şekilde Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma sözü sonrasında Avrupa borsaları sert şekilde yükseldi. Almanya, Fransa ve İtalya’da endeksler 5% ve üzerinde yükseliş yaşarken, İngiltere’de 2%, İspanya’da 3,5% civarı yukarı yönlü hareket oluştu.

ABD endeks vadelileri de yukarı yönlü hareket etti. Nasdaq 2%’ye yaklaşan yükselişle başı çekti. Riskli varlıklara yönelimle birlikte ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1,903% seviyesine ulaştı. Ons altın 2020’den bu yana en yüksek seviyelerden geri çekilirken, Dolar endeksi son 3 günün en düşük seviyelerine ulaştı.

“ÖNE ÇIKANLAR”

İyimserlik geçici mi?

Ukrayna’da savaşın başlangıcından itibaren Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ülke ekonomisinin zayıflaması, Rusya’nın küresel ekonomide izole edilmesi sonrası küresel ekonomide yavaşlama potansiyeli, tedarik sıkıntıları ile birlikte artacak enflasyon sorunu gibi birçok başlık gündemi meşgul etti.

Biden’ın Rus petrol ürünlerine karşı ambargo açıklaması ardından ise kötü senaryonun hali hazırda satın alınmış olunduğu, bu nedenle de piyasanın iyimserliğe döndüğü şeklinde bir algı ortaya çıktı. Bununla birlikte bir süredir riskli varlıklardan kaçışla oluşan fiyatlamalarda düzeltmeler gördük.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, örneğin OPEC Başkanı veya Aramco gibi sektörün kaynağından yapılan açıklamalarda Rus petrolünün ikamesini sağlayacak kaynağın henüz bulunmadığı. Dolayısıyla her ne kadar iyimser fiyatlamalar piyasa dostu olsa da, Ukrayna’da savaş devam ediyor ve Rus ekonomisine yönelik yaptırımlar, her ne kadar Avrupa ticari ilişkiler ve enerji bağımlılığı nedeniyle tüm bağlarını koparamasa da, ülkeyi oldukça zora sokmuş durumda. Bu nedenle de iyimser fiyatlamalara olumlu fakat tedbirli bakmakta fayda olabilir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı