Ukrayna’da yaşanan savaş ve Rusya’nın Avrupa’ya enerji satışı konusunda gözdağı vermesi ile Asya tarafında oluşan satışlar, Avrupa seansında yön değiştirdi. Avrupa endeksleri ve ABD endeks vadelileri önceki gün kayıplarına kıyasla sınırlı da olsa toparlanma çabası gösterdi.

Fransa’da 1%’in, İtalya ve İspanya’da ise 2%’nin üzerinde yükseliş izlendi. İngiltere’de ise endeks 0,25% civarında kayıp yaşadı.

ABD endeks vadelileri sınırlı toparlanma sağlarken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 1,846% bölgesine kadar yükseldi. Ancak enflasyonist baskıları işaret eden petrol, altın ve gıda fiyatlarında genel olarak yön hala yukarı görünmeye devam etti.

AVRUPA

- AB’de ortak tahvil satış söylentisi

Basında kaynaklara dayandırılarak verilen bir haberde, Avrupa Birliği’nin Perşembe günü Fransa’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde ortak tahvil satışına yönelik bir plan sunulabileceği belirtildi. Söz konusu planın enerji sektörünü destekleme amacıyla kullanılacağı vurgulanıyor.

 “ÖNE ÇIKANLAR”

Avrupa’nın bağımlılığı kararlarını etkileyecek mi?

Rusya’nın Avrupa’ya enerji konusunda gözdağı vermesiyle birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatları yükseliş yaşadı. Savaş koşulları ve ağır yaptırımlara rağmen Avrupa doğalgaz ihtiyacının 40%, petrol ihtiyacının 30%’unu Rusya’dan ithal ediyor.

ABD’nin şu ana kadar tek başına gerçekleştirme ihtimalinden söz edilen Rus petrol ithalatı yasağının Avrupa’da uygulanması rakamlara göre oldukça zor görünüyor. Ancak savaş ortamında alınabilecek her türlü kararın da düşük ihtimalle de olsa senaryolar arasında olduğu unutulmamalı.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı