Zirvenin, 134 madde içeren içeren 43 sayfa uzunluğundaki bildirgesinin ana başlığı "Adil Küresel Kalkınma ve Güvenlik için Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi" olarak belirlendi.

Çarşamba günü 16. BRICS Zirvesi'nde kabul edilen Kazan Bildirgesi'ne göre, diğer ülkelerin kalkınmasını baltalayan tek taraflı siyasi amaçlı yaptırımların uygulanmasına şiddetle karşı çıkıyor ve kınıyor.

Belgede, "BM Şartı ilkeleriyle bağdaşmayan tek taraflı zorlayıcı önlemler, kalkınma yardımının açık veya örtük siyasi koşulluluğu, uluslararası kalkınma yardımı sağlayıcılarının çeşitliliğini tehlikeye atmayı amaçlayan faaliyetler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, kalkınmayı ayrımcı siyasi amaçlı uygulamalara tabi tutma girişimlerini kınıyoruz" ifadeleri yer alıyor.

"Yasa dışı yaptırımlar da dahil olmak üzere yasa dışı tek taraflı zorlayıcı önlemlerin dünya ekonomisi, uluslararası ticaret ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma üzerindeki yıkıcı etkisinden derin endişe duyuyoruz." ifadeleri yer alıyor.

Rusya'nın birlikteki dönem başkanlığının kilit etkinliği olan 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenleniyor. BRICS grubu 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulmuş olup, Güney Afrika 2011 yılında gruba katılmıştır.

1 Ocak 2024'te Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tam teşekküllü üyeler haline geldi. Aynı gün Rusya, BRICS'in bir yıllık dönüşümlü başkanlığını üstlendi.

Hibya Haber Ajansı