Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (Kurul) planlı takvime göre gerçekleştirdiği Eylül Ayı toplantısı ardından yayımlanan basın duyurusunda, Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar verdi. Piyasa beklentisi bankanın politika faiz oranında değişikliğe gitmeyeceği yönünde şekillenmekteydi. Basın duyurusu ardından, TL varlık fiyatlamalarında kısa vadede oynaklığın arttığı görüldü. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününü yüzde 0,43 değer kaybederek günü 1.401,46 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 18,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,61 ve holding endeksi yüzde 0,78 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,32 ile inşaat, en çok kaybettiren ise bankacılık olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın dördüncü işlem gününü İngiltere hariç yükselişle tamamladı. Kapanışta, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,88, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,98 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,07 değer kaybetti. ABD borsaları, haftanın dördüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 1,48, S&P 500 endeksi yüzde 1,19 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 değer kazandı. Bugün, yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı, sektörel güven endeksi, yurt dışında da Almanya'da Ifo endeksleri ve ABD'de yeni konut satışları takip edilecek. Gün içerisinde, FED Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalar takibimizde olacak. Yeni işlem gününde sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak karışık bir eğiliminin devam ettiği izleniyor

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününü, yüzde 0,43 değer kaybederek günü 1.401,46 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 18,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne yatay bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, Türkiye-ABD ile ilişkileriyle ilgili; "Temennim odur ki iki NATO ülkesi olarak birbirimizle hasmane değil, dostane davranalım. Ama iki NATO ülkesi olarak şu andaki gidiş pek hayra alamet değil. Benim Başbakan, Cumhurbaşkanı olarak yaklaşık 19 yıllık yöneticilik hayatımda Amerika ile olan münasebetlerimde geldiğimiz nokta maalesef iyi bir nokta değil. Ben oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem." dedi.(Kaynak: milliyet.com.tr)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi verilerine göre; 2021 yılı Eylül ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 171,7 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre; Yurt dışı yerleşikler 17 Eylül sona eren işlem haftasında hisse senetlerinde 89 milyon dolar alıcılı konumda yer alırlarken, DİBS’te (Kesin Alım) ise 12,3 milyon dolar satıcılı konumda oldukları görülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri verilerine göre; 17 Eylül sona eren işlem haftasında Merkez Bankası Rezervleri bir önceki haftaya göre % 0,54 artış ile 120,787 milyar dolar oldu. Alt kırılımlara bakıldığında, Altın Rezervleri haftalık bazda % 2,75 düşüş ile 39,367 milyar dolar ve Brüt Döviz Rezervleri % 2,21 artış ile 81,420 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek yüzde 0.1’de bıraktı. Karar oybirliğiyle alındı. Banka varlık alım hedefini de 895 milyar sterlinde korudu.

Almanya’da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Eylül ayında piyasa beklentisi altında 58,5 olarak gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü İmalat PMI verisi Eylül ayında piyasa beklentisi altında 58,7 olarak gerçekleşti.

ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Eylül ayında piyasa beklentisi altında 60,5 olarak gerçekleşti.

Avrupa Birliği (AB) üyelerinin Kovid-19 salgını nedeniyle seyahat kısıtlaması uygulamayabileceği ülkelerin bulunduğu listeye 3 ülke dahil edildi. Son güncellemeyle listede yer alan ülkeler Avustralya, Kanada, Şili, Ürdün, Kuveyt, Yeni Zelanda, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore, Ukrayna ve Uruguay olurken, mütekabiliyet gereği AB ülkelerinin vatandaşlarına seyahat izni vermesi halinde Çin'e de sınırlar açık olabilecek.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Perşembe günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin yarı iletken tedarik zincirindeki firmaları çip stokları ve satışları konusunda bilgi vermeye zorlamak için Soğuk Savaş dönemi ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koymayı düşündüğünü ifade etti.

Şirket Notları:

RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından SARS-Cov-2 (2019-nCov) RT-q PCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında 23.09.2021 tarihinde firmasına 1.500.000 adet ürün siparişi verilmiştir.

TURK İLAÇ VE SERUM SANAYİ A.Ş. (TRILC): TRAMTURK 100 mg/2 ml im/iv/sc Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul adlı ürün ruhsat onayı almıştır. Tramadol hidroklorür etkin maddesini içeren "orta ve şiddetli ağrıların tedavisinde" kullanılmaktadır.

KARSAN OTOMOTİV SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. (KARSN): Şirket, toplu taşımacılıkta değişimleri takip ederek çevreci otobüs ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirdiği 10, 12 ve 18 metre uzunluğundaki %100 elektrikli otobüs serisini 23 Eylül 2021 tarihinde Bursa Hasanağa Fabrika'da Türk basınına, 24 Eylül 2021 tarihinde ise global olarak gerçekleştireceği online etkinlikte tanıtacaktır.

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (EKGYO): Şirket projelerinden İstanbul Bakırköy Yenimahalle Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi'nin (Ofis Karat Bakırköy) kesin kabulü yapılmış olup Kesin Kabul Tutanağı 22.09.2021 tarihinde onaylanmıştır.

ULUSOY UN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ULUUN): Şirket 50. Yıl üretim tesisi çatılarına resmi prosedürleri halen devam eden 193,11 kWp (180 kWe) kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmuştur. Yatırımın toplam bedeli 115.000 USD tutarındadır.

BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (BJKAS): Sporting CP Kulübü'nden 2021-2022 sezonu 1. transfer tescil döneminde bir yıllığına geçici transferi gerçekleşmiş olan profesyonel futbolcu Valentin Andre Henri Rosier'in transfer hakları, Kulüp tarafından 4.800.000 Avro karşılığında satın alınmıştır. Oyuncu ile 2024-2025 sezonu sonuna kadar anlaşmaya varılmıştır.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. (FONET): Karabük İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve 26.07.2021 tarihinde "36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi Şirket kazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde Sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir. İhale bedeli 3.896.964,00 TL'dir.

BAGFAŞ BANDIRMA GÜBRE FABRİKALARI A.Ş. (BAGFS): Borsa İstanbul tarafından, Kotasyon Yönergesinin 35/1-e maddesi kapsamında, 14.06.2021 tarihinde Şirket paylarının Yakın İzleme Pazarı'na alındığı duyurulmuştu. Şirket paylarının, Kotasyon Yönergesinin 36/1 maddesi kapsamında, Yakın İzleme Pazarı'ndan çıkarılması ve ilgili pazara alınması amacıyla 23.09.2021 tarihinde Borsa İstanbul'a başvuru yapılmıştır.

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (YKBNK): Banka Yönetim Kurulu'nun 23.09.2021 tarihli kararı ile; Yapı Kredi'nin dijital kanallar üzerinden oluşturacağı yeni iş alanlarını yürütmek üzere Bankanın %100 oranında sahibi olacağı 100 milyon TL tutarına kadar sermaye ile anonim şirket statüsünde yeni bir şirket kurulmasına, kuruluş sermayesinin tamamının Banka tarafından karşılanmasına, şirket kuruluşuna ilişkin gerekli yasal izinlerin alınması ve diğer tüm işlemlerin yerine getirilmesi için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ A.Ş. (AYDEM): 23.09.2021 tarihinde gerçekleştirilen 115 MWe kapasiteli Akköprü HES'in özelleştirilmesi ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Akköprü HES'in portföyümüze katılımıyla, Şirketin kurulu gücü 1.020 MW'tan 1.135 MW'a çıkacak; %11 büyüme sağlanacaktır. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 24/05/2017 tarihli, 2017/27 sayılı kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınan; Köyceğiz ilçesi, Dalaman Çayı üzerinde yer alan 115 MWe kapasiteli Akköprü Hidroelektrik Santrali'nin 23.09.2021 tarihinde yapılan özelleştirilmesi ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 605.000.000- (Altıyüzbeşmilyon) Türk Lirası ile Şirket vermiştir.

AYES ÇELİK HASIR VE ÇİT SANAYİ A.Ş. (AYES): İzmir Kemalpaşa fabrika çatısı üzerine 1020 kWp (900 kW) gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı projesi onay süreci tamamlanmıştır. Proje kapsamında Çelik Konstrüksiyon montaj işlemleri başlamış ve devam etmektedir.

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş. (GEREL): Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlen Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı araştırmasında Şirketimiz 2020 yılı Türkiye ihracatında ilk 1000 arasında 898. sırada yer almıştır.

MARMARİS ALTINYUNUS TURİSTİK TESİSLER A.Ş. (MAALT): Şirketin Divan Talya Oteli'nin yeniden yapım süreci ile ilgili olarak, inşaat izinleri ile birlikte diğer tüm izin ve ruhsatların temini için yürütülen çalışmalar kapsamında, Muratpaşa Belediye Başkanlığı tarafından inşaat ruhsatı düzenlenmiştir. 16.07.2021 tarihli özel durum açıklamasında belirtilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılmış olan başvuruya ilişkin süreç ise halen devam etmektedir. İnşaat çalışmalarına ÇED raporuna ilişkin sürecin tamamlanması ve inşaat yasağı döneminin sona ermesini takiben başlanabilecektir.

TÜRK TUBORG BİRA VE MALT SANAYİİ A.Ş. (TBORG): Şirket ile Tek-Gıda İş Sendikası arasında 01.09.2021 - 31.08.2023 dönemi için yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır. Buna göre, toplu iş sözleşmesinin birinci yılında kapsam içi personelin aylık ücretlerine seyyanen brüt 1650 TL artış yapılmasına, ikinci yılında ise TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksi oranı + %3 oranında artış yapılmasına karar verilmiştir.

GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (GOZDE): Şirket portföy şirketlerinin yapılandırılması kapsamında; ambalaj sektöründe finansal yapısı güçlü, operasyonel giderlerinde tasarruf sağlayan, sadeleştirilmiş bir iştirak yapısı ile faaliyet gösterilmesi amacıyla, portföy şirketlerinden olan "İsmet Ambalaj Yatırımları A.Ş." ("İsmet Ambalaj") ile bünyesinde yer alan bağlı ortaklıklarından "Dursun Sınai Yatırımları A.Ş" ("Dursun Sınai Yatırımlar")'ın, tüm aktif ve pasifinin bir kül halinde İsmet Ambalaj bağlı ortaklıklarından "Polinas Plastik San. A.Ş." ("Polinas Plastik")‘e devrolunması suretiyle, Türk Ticaret Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 18-19-20. maddeleri hükümleri çerçevesinde birleşme işlemleri tescil ve ilan ile birlikte tamamlanmış olup, birleşme nedeniyle İsmet Ambalaj ve "Dursun Sınai Yatırımlar'ın infisahı ve bu nedenle ticaret sicilinden terkinleri sağlanmıştır.

ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ TİCARET A.Ş. (ODAS): Grubun mevcut durum itibariyle bilançosunda 132.3 Milyon Euro döviz riski bulunmaktadır. Grubun ABD ve Türk Merkez Bankalarının faiz karaları öncesi 17.09.2021 tarihindeki 75 Milyon Euro'luk forward işlemi ile pozisyon almış ve 23.09.2021 tarihi itibari ile mesai bitimi öncesinde bu işlem kapatılmıştır.

ÇAN2 TERMİK A.Ş. (CANTE): Şirketin mevcut durum itibariyle bilançosunda 132.3 Milyon Euro döviz riski bulunmaktadır. Şirketin ABD ve Türk Merkez Bankalarının faiz karaları öncesi 17.09.2021 tarihindeki 75 Milyon Euro'luk forward işlemi ile pozisyon almış ve 23.09.2021 tarihi itibari ile mesai bitimi öncesinde bu işlem kapatılmıştır.

KARTAL YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM A.Ş. (KARYE): Şirket yenilebilir enerji sektöründe (özellikle güneş enerjisi alanında) büyüme hedefi ve halka arz taahhütlerini yerine getirmek amacıyla; Yönetim kurulunun 27.08.2021 tarih 2021/39 sayılı kararıyla açıklanan şirketlerin ön alım ve değerleme süreçleri tamamlanmıştır. Şirket 23.09.2021 tarihli 2021/42 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile, Yukarıda bahsi geçen 6 adet şirketin sermayesini temsil eden paylarının tamamının 4.610.726 USD bedel karşılığında satın alınmasına karar verilmiş olup, bu kapsamda bağlayıcı pay alım satım sözleşmesi imzalanmıştır. Satın alınan şirketlere ait güneş enerjisi santralleri toplamda 9,5 DC/MWp kurulu güce sahip olup, bu santraller Ankara ve Antalya illerinde bulunmaktadır. Kartal Enerji bu satın alma ile, toplam kurulu gücünü %23 arttırarak 51,1 MWp'e ulaşmıştır.

IŞIK PLASTİK SANAYİ VE DIŞ TİCARET PAZARLAMA A.Ş. (ISKPL): Işık 2 Fabrikası zemin katı Mart 2021 döneminden itibaren depo olarak kullanılmaktadır. Işık 2 fabrikasının yapı kullanma izni Gebze Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından fabrika binası olarak 03.09.2021 tarihinde alınmıştır. Işık 2 Fabrikasının şube tescili de Gebze Ticaret Sicil Müdürlüğü 22.09.2021 Tarih ve 35266 Ticaret sicil numarası ile tescil edilmiştir. Ayrıca Aynalı Akrilik yatırımı ile ilgili makine siparişleri verilmiş olup Ekim/2021 sonu itibari ile Türkiye' de olması planlanmaktadır.

DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş. (DENGE): Gürsel Mah.İmrahor cad.Premier Kampüs Ofis Blok No : 29A iç kapı No :50 Kağıthane/İstanbul olan Şirketimizin Merkez adresi, Gürsel Mah.İmrahor cad. Premier Kampüs Ofis Blok No : 29A iç kapı No :181 Kağıthane/İstanbul merkez adresi olarak değişmiştir. Adres değişikliği 23.09.2021 tarihinde tescil olmuştur.

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ALGYO): Bodrum ilçesinde bulunan bir tatil köyünü satın almak amacıyla görüşmelere başlanmıştır. İncelemeler devam etmektedir.

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı