Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'in özel yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu, "ABD'nin sadece Libya ve Suriye'de değil, Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar birçok alanda bizimle işbirliği yapmaya istekli olduğunu görüyoruz" dedi.
Çavuşoğlu, "Mutlaka Patriot olması gerekmiyor. ABD Patriot konusunda garanti vermezse diğer müttefiklerimizden de hava savunma sistemleri alabiliriz" dedi.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesi NATO Zirvesi'nin ön saflarında yer alıyor ama bu zirvenin kendisi de çok önemli. Önemli konular var. Konsey, ABD'nin yeni başkanını müttefiklere tanıtacak. Cumhurbaşkanımızın birçok ikili görüşmesi olacak. Macron, Merkel ve Johnson ile görüşmeler olacak.
ABD ile yeni dönemde hangi adımlar atılacak? Problemler var. Demokratlar iktidardayken başlayan sorunlar Trump döneminde de devam etti. Biden'ın 24 Nisan ile ilgili sözleri var. S400 sorunu hala devam ediyor. ABD yönetiminin birçok stratejik alanda Türkiye ile çalışma arzusunda olduğunu görüyoruz. Biden'da da var. Bir yandan bu sorunları nasıl çözeceğiz, diğer yandan ilişkileri güçlendirebilecek miyiz? Ekonomik alanda da ilişkilerimiz var. Hedeflere ulaşmak için ne yapmalıyız? Mevcut sorunları çözmeleri için onlara bir bilgi formu verdik.
Beklentilerimiz de karşılanmalıdır. Sorunlar devam ettiği sürece birçok alanda samimi işbirliği yapmamız kolay değil. Her alanda ortak adımlar atmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın toplantısı önemli bir toplantı olacak. Görüşmeden güzel sonuçlar çıkacağını umuyoruz.
ABD, Suriye konusunda bizimle daha iyi çalışmak istiyor. Libya ile daha çok ilgileniyorlar. Önceki yönetimin bölgemize pek ilgisi yoktu. Yeni yönetiminiz var. Sadece Libya ve Suriye'de değil, Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar birçok alanda bizimle işbirliği yapmaya istekli olduklarını görüyoruz.
Batı medyasında vatanseverlik meselesiyle ilgili çarpıtılmış haberler var. Başkanımız da garanti veriyorsunuz dedi. Sizden de alalım. Bu sorun bir tarafın dayatmasıyla çözülemez. Siyasi arkadaşlarımız bir araya gelip bu sorunu nasıl çözebileceğimizi konuşsunlar.
Macron bizi aradı ve bize hava savunma sistemi göndereceklerini söyledi. Daha sonra ilişkilerimizde gerginlik olunca bu karardan vazgeçtiler. ABD bize vatanseverlik garantisi vermiyorsa başka ülkelerden alabiliriz. Vatansever olmak zorunda değil. ABD Patriot'a garanti vermezse diğer müttefiklerimizden de hava savunma sistemleri satın alabiliriz.
Macron ile Cumhurbaşkanımız arasındaki son görüşme çok olumlu geçti. Birkaç konuda fikir ayrılığımız var ama bu konuda da istişarelere başladık. Libya konusunda da görüş ayrılığımız var ama Libya'daki yeni yönetimle bu fark azaldı. Fransa da Afrika konusunda bizimle istişare etmek istiyor.
Afrika'ya Fransa ile rekabet etmek için gitmedik. Türkiye'nin orada güçlü bir aktör olarak görülmesi önemli. Ekonomik ilişkilerimizi de güçlendirmek istiyoruz. Dünyanın her yerinden ekonomik işbirliğine büyük ilgi görüyoruz.
Şu anda Fransa ile olumlu bir hava var. Önümüzdeki dönemde temaslarımızı artıracağız.