Kaya, açıklamasında şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “Salgın bitse de uzaktan öğretim artık kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik. Hibrit modelini uygulamaya ilişkin ciddi bir deneyimimiz oldu. Bundan sonraki süreçte hangi derslerin yüz yüze, hangi derslerin uzaktan yapılabileceğine ilişkin çalışmalardan sonra yeni yol haritası belirleyeceğiz. Birçok okulumuzun buna ilişkin altyapısı uygun.” açıklamasını yapmıştır.
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri eğitimde fırsat eşitsizliğidir. Bu eşitsizlik Covid-19 pandemisiyle başlayan uzaktan öğretimle daha da derinleşmiştir.
3 milyon 600 bin öğrenci Milli Eğitim Bakanının altyapısını güçlendirdik dediği EBA üzerinden eğitime erişememiştir.  6 milyonu aşkın öğrenci bilgisayarı, tableti, internet bağlantısı olmadığı için uzaktan öğretime dahi ulaşamamıştır. 750 binin üzerinde öğrencinin evinde televizyon dahi yoktur.
Uzaktan öğretimi, eğitim gibi kalıcı hale getirmek demek; Covid-19 pandemisinin yarattığı olağandışı koşulları eğitim devrimleriyle hesaplaşmak, 4+4+4 sistemini yerleştirmek;  çocuklarımızı okullardan ve sosyal hayattan uzaklaştırmak için kullanmak demektir. Özellikle de kız çocukları okuldan uzaklaştırılmış olacaktır.                        
Bazı özel durumlarda ve olağanüstü koşullarda uzaktan eğitim verilebilir. Ancak uzaktan öğretim yüz yüze eğitimin yerine geçecek şekilde planlanamaz.
Yapılması gereken uzaktan öğretimi eğitimin yerine kalıcı hale getirmek değil; aksine Milli Eğitim Bakanlığının hızla yüz yüze eğitimin koşullarını hazırlamasıdır.
Yüz yüze eğitimi başlatmak için atanmayan öğretmenlerin atamasını yaparak öğretmen açığı kapatılmalı, derslik ihtiyacını giderilmeli, kapatılan köy okulları açılmalı, öğretmenler hızla aşılanmalı ve okullarda sağlıklı ortamlar yaratılmalıdır.
ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkeler yüz yüze eğitime geçmek için öğretmenlerin hızla aşılanmasını önlerine koymuştur. Bizde ise köy okullarındaki öğretmenler aşılanmaya başlanmış, ancak onun da sayısını bilmiyoruz.
Siyasi bir partinin ideolojik hayallerini gerçekleştirmesi için bir neslin yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz.
Uzaktan öğretimin, yüz yüze eğitim/ öğretimin yerine kalıcı hale getirilmesi kabul edilemez. Eğitim-öğretimin hedefine ulaşması için yüz yüze eğitim şarttır!"

 

sivildusunce.com