CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın’dan otizmli ve Down sendromlu bireylerin pandemi döneminde derinleşen temel sorunlarına ilişkin çözüm önerileri raporu

 

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, “Otizmli Ve Down Sendromlu Bireylerin Covıd-19 Pandemisiyle Derinleşen Sorunları Ve Çözüm Önerileri” başlığı ile hazırladığı raporu açıkladı.

 

Otizmli ve Down sendromlu bireylerle ilgili çalışan sivil toplum örgütleri ve bağımsız uzmanlarla yapılan görüşmelerle şekillenen raporda CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, “Engelli hakları bir bakım ya da rehabilitasyon sorunu değil; eşitlik, adalet ve yurttaşlık sorunudur. Sosyal devlet, engellilik türü ne olursa olsun, engelli vatandaşına insanlık onuruna yakışır ve topluma tam katılımlı bir hayat sağlayacak hizmetleri eksiksiz olarak sunma sorumluluğu ve bilinci içerisinde olan devlettir. Haklarının korunması, geliştirilmesi, arttırılması için ulusal ve uluslararası yasalar ile sözleşmelerin varlığına rağmen engelli hakları, Türkiye’de ne yazık ki kağıt üzerinde kalmakta, engelliler uygulamada bu haklardan yeterli şekilde yararlanamamaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Raporda, COVİD-19 salgınında otizmli ve Down sendromlu bireyler ile ailelerin derinleşen sorunlarına da dikkat çekilirken, çözüm önerileri de sıralandı.

 

Otizm Eylem Planı’nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Taşkın, ‘Down Sendromu, Otizm Ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti İle İlgili Bireylerin Ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’ raporu bir an önce uygulanmaya başlanmalıdır.” dedi.

 

 

Hibya Haber Ajansı