Çin, geçtiğimiz yıl içinde, uzayda uluslararası işbirliğinin ilerletilmesinde aktif rol oynadı. Bu bağlamda Uzay Bilim ve Teknolojileri konulu mavi kitaba göre, Çin dünyaya ihracat ve uydu gönderme ve uygulama hizmetleri sundu. Yılın sonunda çıkarılan bilanço, 51 Çin füzesinin 59 adet yabancı ticari uyduyu uzaya taşıdığını gösteriyor.
 
Çin’in Uzun Yürüyüş füzeleri, ocak ve kasım aylarında, Arjantin’in Satellogic firması tarafından üretilmiş 12 adet ticari teledeteksiyon (uzaktan bulma) uydusunu yörüngelerine taşıdı. Arjantin firması ayrıca China Great Wall Industry Cooperation ile Uzun Yürüyüş füzeleriyle uzaya 90 uydu daha gönderme hususunda anlaşma sağladı. 
 
Aralık ayında ise Etiyopya Çin’in yardımıyla ikinci uydusunu uzaya fırlattı. İşlem, Çin’in güney eyaleti Hainan’daki Wenchang uzaya atış merkezinden gerçekleştirildi. Ön tasarımı Eriyopya’da yapılan uydunun teknik ve ayrıntılı tasarımı bir Çin Etiyopya karma ekibinin ortak çalışmasıyla bitirildi. Rapor, bu iş birliğinin iklim değişikliğiyle mücadele alanındaki uluslararası dayanışmanın yeni bir örneğini oluşturduğunu belirtiyor.
 
2015’te yapılan Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun Johannesburg Zirvesi’nde, Çin Hükümeti 10 bin Afrika köyüne uyduyla televizyon imkanı sağlamayı vaadetmişti. Rapora göre 2020 yılında, 8 bin 162 köyü kapsayan projeyi 19 Afrika ülkesi gerçekleştirdi. Öte yandan söz konusu proje Kenya, Güney Afrika, Gana, Uganda ve Kongo Halk Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki öğrenciler için eğitici videolar yaydı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı