Şu anda dünyanın en yaygın 5G altyapısına sahip olan Çin, 6G için de kolları sıvadı. Son gelişmeler, Çinli firmaların bu alandaki çalışmalarını artırdıklarını gösteriyor. Çin Ulusal Fikri Mülkiyet Ofisi, geçtiğimiz günlerde binlerce 6G patent başvurusu yaptığını bildirdi. Bu arada, ülkenin uzayda bir 6G uydusunun yörüngesinde de yörüngede döndüğü göz önüne alındığında, ofisin Çin'in mobil 6G ağlarını patentlemede dünyanın geri kalanından önde olduğu açıklaması daha iyi anlaşılabilir.

Çin Ulusal Fikri Mülkiyet Ofisi, ülkenin 6G'deki hakim konumunu dünyaya ilan etmek için 26 Nisan'ı seçti. Bu bir tesadüf değil; çünkü bu tarih aynı zamanda Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Çin Ofisi, 6G ile ilgili 38.000 önemli çalışmanın yüzde 35'inin Çin kaynaklı olduğunu açıkladı.

Çin Ofisinin değerlendirmesine göre bunlara Finlandiya, Güney Kore, Japonya ve ABD dahildir. Ancak bu gelişmelerin ötesinde Çin'in yatırımlarının karşılığını şimdiden aldığı görülüyor. Nitekim ülkenin 6G uydusu şu anda dünyanın yörüngesinde. Söz konusu uydunun hedefi, uzayda "terahertz" (saniyede 1 trilyon hertz frekans birimi) veri alışverişinin sıklığını incelemektir.

5G'den 100 kat daha hızlı olan 6G, şüphesiz bazı branşlarda çığır açan bir rol oynayacak. Bazı uzmanlar, bu yeni neslin neredeyse bilimkurgu düzeyinde teknolojik ilerlemelere yol açabileceğine işaret ediyor. Bu bağlamda hologramlar, uçan taksiler ve Neuralink'ler gibi mekanik beyin arayüzlerinin geliştirilmesi akla gelmektedir. Bu bağlamda Çin, 5G'de olduğu gibi 6G için de küresel bir norm belirlemek istiyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı