Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, uluslararası toplumun Afganistan’ın iç pazarı ve ekonomik sistemini restore etmesi ve bölgesel ve uluslararası ekonomik işbirliğine yeniden entegre olmasına yardımcı olmak için Afganistan’a aktif olarak likidite enjekte etmesi gerektiğini belirtti.

Zhang Jun, Afganistan’a yönelik herhangi bir ekonomik abluka veya tek taraflı yaptırımın derhal durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

Zhang Jun, ABD yönetiminin geçen ay dondurulmuş 7 milyar ABD Doları tutarında Afgan varlığını başka amaçlara yönlendirmeye karar verdiğini ve bunun Afganistan’ın birçok yerinde protestoları tetiklediğini hatırlattı.

Zhang Jun, bu varlıkların Afgan halkına ve egemen Afganistan ülkesine ait olduğuna işaret etti. Diğer ülkelerin denizaşırı varlıklarının iç hukuka göre keyfi olarak elden çıkarılması ve uygulanmasının bir emsali bulunmadığını ve bunun Afganistan’ın ulusal egemenliğini ve mülkiyetini ihlal ettiğini dile getiren Zhang Jun, bu varlıkların Afganistan’daki birkaç varlıktan biri olduğunu kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı