Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün 3. Afganistan’a Komşu Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çin’in Anhui eyaletinde bir araya geldi.

Wang Yi, Çin-Rusya ilişkilerinin değişen uluslararası durumun yeni sınamasına dayandığını, doğru ilerleme yönünü koruduğunu ve sağlam bir gelişme ivmesi gösterdiğini hatırlattı. Wang Yi, iki tarafın ikili ilişkileri geliştirme konusunda daha kararlı olduğunu ve çeşitli alanlardaki işbirliğini ilerletme konusunda daha güçlü bir güvene sahip olduğunu ifade etti.

Wang Yi, Rusya ile birlikte yeni dönemde Çin-Rusya ilişkilerini daha üst düzeye taşımaya hazır olduklarını dile getirdi.

Sergey Lavrov, uluslararası durumun gelişimindeki kritik bir anda Rusya ve Çin liderlerinin stratejik iletişimi sürdürdüğünü ve Rusya-Çin ilişkilerinin istikrarlı gelişimini teşvik etmek ve küresel çok kutupluluğu yürütmek için önemli bir rol oynadığını belirtti.

Sergey Lavrov, Çin ile birlikte uluslararası ve çok taraflı arenada çok kutuplaşma sürecini desteklemeye, hegemonyacılığa ve güç politikalarına karşı çıkmaya ve Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü’nün amaç ve ilkelerini korumaya hazır olduklarını kaydetti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler hakkında bilgi veren Sergey Lavrov, gerilimi hafifletmeye kararlı olduklarını ve Ukrayna ile barış görüşmelerini ve uluslararası toplumla iletişimi sürdürmeye devam edeceklerini aktardı.

Wang Yi, her zaman dünyanın çok kutupluluğuna ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesine destek verdiklerini ve uluslararası ilişkilerde tarafsızlığı ve adaleti savunduklarını ve tarihin doğru tarafında olduklarını vurguladı.

Ukrayna meselesinin karmaşık bir tarihe ve bağlama sahip olduğunu anımsatan Wang Yi, bunun Avrupa’da uzun vadeli güvenlik çatışmalarının bir birikimin patlaması ve Soğuk Savaş zihniyetinin ve grup çatışmasının bir sonucu olduğuna işaret etti. Wang Yi, mevcut durumda Rusya ve Ukrayna’nın zorluklara rağmen barış görüşmelerini sürdürmesini, müzakerelerin şimdiye kadar elde ettiği olumlu sonuçları, sahadaki durumun bir an önce soğutulmasını, Rusya ve ilgili tarafların büyük ölçekli insani krizi önlemek için gösterdiği çabaları desteklediklerini söyledi.

Wang Yi ayrıca, uzun vadede Ukrayna krizinden ders alınması, karşılıklı saygı ve güvenliğin bölünmezliği ilkelerine bağlı kalarak tüm tarafların makul güvenlik kaygılarına yanıt verilmesi ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesini oluşturmak ve Avrupa’da uzun vadeli barışı sağlamak için diyaloğa başvurulması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı