Başbakan Li Keqiang başkanlığında toplanan Devlet Konseyi yürütme toplantısında Çin’in dışa açılmayı teşvik etmek ve yabancı yatırımı çekmek amacıyla bir dizi karar alındı. Bu kararlara göre, anakara tahvil piyasasına yatırım yapan denizaşırı yatırımcılar için tercihli vergi politikasını genişletecek.

Toplantı, Çin’in dışa açılmayı genişletmeye, büyük iç pazarının güçlü yanlarından yararlanmaya ve daha elverişli bir iş ortamını teşvik etmeye devam edeceğini kaydedildi. Yabancı yatırımı çekmek ve daha fazla yabancı yatırımcıyı tahvil piyasası yoluyla Çin’in yerel gelişimine katılmaya teşvik etmek için daha çok şey yapılacak.

Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Li, “Yabancı yatırımı çekmek için daha fazla çaba göstereceğiz ve denizaşırı yatırımcıları anakaradaki tahvil piyasamıza davet edeceğiz” dedi. Li, “Piyasa varlıklarının endişelerine proaktif bir şekilde yanıt vermeli, döngüler arası ayarlamaları etkin bir şekilde yürütmeli ve işletmelerin hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olmak için piyasa beklentilerini tutturmalıyız” sözleriyle açıklamalarını sürdürdü.

Toplantıda, yurt dışındaki kurumsal yatırımcıların, anakara tahvil piyasasındaki yatırımlarından kaynaklanan tahvil faiz kazançları üzerinden kurumlar gelir vergisi ve katma değer vergisinden muaf tutulması politikasının 14. Beş Yıllık Plan döneminin (2021- 2021-) 2025 yılına kadar uzatılmasına karar verildi.

Yetkili departmanlar, yasa ve yönetmeliklere uygun olarak Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi ile kayıt dosyalama sürecinden geçecek ve bu arada piyasa düzenlemelerini güçlendirecek ve aşırı spekülasyon ve piyasa manipülasyonu gibi usulsüzlükleri önleyecek.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı