Tedarik darboğazının etkin olmaya devam etmesi enflasyon baskılarını da artırıyor. Bu sabah Çin’de açıklanan ÜFE, Nisan ayındaki %6,8’den Mayıs ayında %9’a yükseldi. Artan emtia maliyetlerinin, Çin’de üretici fiyatlarını 2008’den sonraki en yüksek seviyeye çıkardığını görüyoruz. Emtia fiyatlarının yükselişine karşı; Çin fiyat kontrolleri yapmak, hammadde arzını genişletmek, spekülasyonu sonlandırmak adına bazı adımlar atsa da, hedefli aksiyonlar henüz fiyat baskılarını giderememiş görünüyor. Perakendeciler ise, henüz durgun iç talep koşulları ve rekabetçilik adına henüz fiyatları yeterince artırmadılar ki; TÜFE nispeten düşük seyrediyor. Mayıs ayı TÜFE’si %1,6’lık beklentiye karşı %1,3 seviyesinde geldi.

 

Üretici enflasyonunun, bir süre daha artış kaydettikten sonra yılın sonraki bölümlerinde daha ılımlı bir hale gelmesi, şu anda baz senaryo olarak görüldüğünden dolayı; PBOC’nin faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmeyeceği bekleniyor. Bankacılık sisteminde likidite şu an sıkı bir şekilde dengede tutuluyor. Kredi büyümesi, önümüzdeki aylarda keskin veya ani bir sıkılaştırma olmadan kademeli olarak aşağı çekilebilir.

 

Emtia rallisi ve güçlü ithalat talebi (Çin açısından ihracat, dünya açısından ithalat), enflasyonist baskıları körüklerken; hükümetlerin devasa büyüklükte teşvik paketleri de enflasyonu artırıcı nedenlerin başında gelebilir. Şu anda temel mesele, enflasyondaki artış kalıcı mı, geçici mi? İşte Fed açısından da tapering öngörülerini netleştirebilmek adına cevaplanması gereken soru bu.. Yarın ABD’nin Mayıs ayı enflasyonu açıklanacak ve tüketici fiyatlarındaki artış hızının biraz moment kaybetse de yükselişin devamı bekleniyor. Enflasyonda sağlam bir artış eğilimi kapsamında yüksek fiyat baskıları hissedilmeye devam ederse, Fed'in daha fazla dikkat edebileceğine dair beklentiler de daha geçerli olabilir. Fed’in kullandığı ters repo miktarı artmaya devam ettiği için, piyasadan “yumuşak bir geçişle” likidite çekilmiş olacaktır. Eşit dağılımlı olmayan ekonomik toparlanma ve istihdam artışının halen problematik bazı ayrıntılarının olması Fed’e zaman kazandırmış olabilir. Ancak Fed, enflasyon gerçeğinden kaçamayacak ve oluşan finansal koşulları dengelemeye çalışacaktır. Tapering safhasına, sonraki aylarda geçilmesiyle beraber piyasa faizleri bir miktar artacaktır, hareketin derecesini ise “bu hikayenin ne kadar içselleştirildiği” belirleyecektir.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı