China Eastern Airlines’e ait bir yolcu uçağı dün Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin Wuzhou kentinde düştü. Uçağın düştüğü alanda arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Çin Medya Grubu muhabirinin olay yerinden aldığı son bilgiye göre uçağa ait bazı enkaz parçaları bulundu. Uçakta yabancı uyruklu yolcu bulunmuyordu.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’den talimat

Olayın ardından Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, acil durum müdahale mekanizmasının başlatılması talimatı verdi. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Başbakan Yardımcısı Liu He ve Çin Devlet Konseyi Üyesi Wang Yong, olayın sebebini araştırma ve ilgili kurtarma çalışmalarını yönlendirmek üzere dün olay yerine ulaştı.

Arama ve kurtarma çalışması devam ediyor

Olay yerinde kurulan insansız drone baz istasyonu 24 saat  boyunca havada çalışabiliyor. Yerel hastanede çalışan 200’den fazla sağlık personelinden bir sağlık ekibi oluşturuldu. Bunun yanı sıra Guangxi bölgesinin merkezinden 70 sağlık uzmanı ve 30 ambulans helikopteri personeliyle birlikte Wuzhou kentine ulaştı.

Bu sabaha karşı yağmurluk, yağmur botu, çadır ve gıda dahil olmak üzere çeşitli yardım malzemeleri olay yerine ulaştırıldı.

Dün akşam olay yerine giden 80 jandarma askeri arama ve kurtarma çalışmasına katıldı.

Bunun yanı sıra Chinalife, Pingan, CPIC, Taikang ve Trustmutualife gibi büyük sigorta firmaları da soruşturma çalışmalarına başladı.

Çin Sivil Havacılık İdaresi’nden açıklama

Çin Sivil Havacılık İdaresi tarafından dün internet sitesinde yapılan açıklamada acil durum müdahale mekanizmasını başlattıkları ve olayın soruşturulması için olay yerine ekip gönderdikleri belirtildi.

Açıklamada güvenlik çalışmasının daha iyi bir şekilde yönlendirilmesi, riskleri önleme ve olası sorunların tespiti çalışmasının güçlendirilmesi, ilgili yönetmeliklerin sıkı bir şekilde uygulanması ve güvenlik sorumluluklarının tam yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı.

China Eastern Airlines’ten açıklama

Olayın meydana gelmesinden sonra China Eastern Airlines, firmaya ait Boeing 737-800 uçaklarının uçuşlarını durdurdu.

Boeing Firması’ndan açıklama

Boeing Firması, China Eastern Airlines ile işbirliği yaparak gerekli yardım sağlayacaklarını bildirdi.

Çin’de dün Beijing saatiyle saat 14:38 civarında 132 kişiyi taşıyan Boeing 737 tipi yolcu uçağı düştü. Kunming-Guangzhou seferini yapan MU5735 sefer sayılı ve China Eastern Airlines’e ait yolcu uçağı, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin Wuzhou kentinde düştü. Uçakta 123 yolcu ve 9 mürettebat dahil 132 kişi bulunuyordu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı