Çin devlet kurumlarından alınan resmi veriler, ülkenin bu yıl teknoloji alanında drone’lardan aldığı hizmetin üst düzeye çıktığını gösteriyor. Çin’de 2020 yılı sonunda 523 bin 600 insansız hava aracı bulunduğu açıklandı. Bu drone’lar, geçen yıl boyunca 1 milyar 594 milyon saat süreyle işlem uçuşu gerçekleştirdi ki bu, Çin Sivil Havacılık Dairesi’ne göre, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 36,4 oranında bir artış ifade ediyor.   
 
Bu arada ülke, tarım ve çevre koruma gibi alanlarda İHA kullanımını artı ve hızlandı.

Ocak ayında Çin, ekolojik korumayı güçlendirme amacıyla kuzeybatı eyaleti Gansu’da yapay yağış oluşturmak için büyük bir İHA seferber etti. Bu kararla, Çin’de drone’lara dayalı ilk önemli iklim değiştirme (meteorolojik müdahale) sistemi başlatılmış oldu.

Bu kış tam portakal hasadı sırasında, doğu eyaleti Jiangxi’deki Ganzhou bölgesinde meyve plantasyonlarının üzerinde kasa kasa portakal taşıyan İHA’lar çok sıklıkla görüldü. Ayrıca Nankang bölgesinde yerel yönetim, internetle ticarete tarım ürünleri temin etme çabaları çerçevesinde İHA seferber etti. Bu sayede dağlık bölgede üretim yapan yerel tarımcıların gelirlerinin de artmasına da katkıda bulunulmuş oldu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı