Çin’in, ABD’nin yanlış faaliyetlerini göz önünde bulundurarak, Taiwan ve Hong Kong konusunda kötü performans gösteren ilgili Amerikan personeline yaptırım uygulama kararı verdiği açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying günlük basın toplantısında, “Çin, ABD’nin yanlış faaliyetlerini göz önünde bulundurarak, Taiwan konusunda kötü performans gösteren ilgili Amerikan personeline yaptırım uygulama kararı vermiştir” diye konuştu.

 

Sözcü Hua Chunying ABD’nin geçen hafta, Çin hükümeti ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi yönetiminde görev alan altı yetkiliye yaptırım uygulayacağını açıklamasına da tepki göstererek, “ABD’nin girişimi, Hong Kong işleri ile Çin’in içişlerine ve yargı egemenliğine yönelik alenen bir müdahale olarak, uluslararası yasalara ve uluslararası ilişkilerin temel ilkelerine ciddi şekilde aykırı düşüyor. Çin, bu girişime kesinlikle karşı çıkıyor ve bu girişimi şiddetle kınıyor” dedi.

 

Hua, Hong Kong Özel İdari Bölgesi yönetiminin ilgili birimlerinin, suç faaliyetleriyle yasalar doğrultusunda mücadele etmesini ve ulusal güvenliği savunmasını kararlılıkla desteklediklerini ifade etti. Hua, “ABD’nin yanlış girişimlerine karşı Çin, Hong Kong’la ilgili konularda kötü performans gösteren ve ilgili faaliyetlerin sorumluluğunu üstlenmesi gereken Amerikan hükümet yetkililerine, kongre personeline ve hükümet dışı örgütlerden kişilerle bütün bu isimlerin birinci dereceden yakınlarına mütekabiliyet esasına göre karşılıklı yaptırım uygulama kararı aldı” diye konuştu.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı