Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin Ukrayna sorununda Çin’e yönelttiği mesnetsiz suçlamaları kararlılıkla reddettiklerini belirtti.

Son günlerde, ABD basınında Çin’in Ukrayna meselesinde oynadığı role suçlamada bulunulduğu bildirildi.

Sözcü Wang bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron dahil çeşitli ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmelerde, Rusya ile Ukrayna’nın anlaşmazlıklarının masaya yatırılmasını desteklediklerini ve ilgili taraflara Ukrayna sorununu siyasi yolla çözme çağrısında bulunduklarını ifade etti. Ukrayna krizinin barışçı yolla çözülmesi için gerçekleştirilen bütün diplomatik çabalara destek veriyoruz. Ukrayna, dev güçlerin çatışmasının kurbanı yerine batı ve doğu arasındaki bir köprü haline gelmeli.” ifadelerini kullandı.

Wang, dengeli, verimli ve kalıcı olan Avrupa güvenlik mekanizmasının kurulması için, AB ve Rusya’nın “güvenliğin bölünmezliği” ilkesinin ışığında diyalog kurmasını desteklediklerini belirtti.

Wang açıklamasında, “Çin Ukrayna krizinin çözülmesi için diplomatik çabalara başvururken, bir avuç ülke Ukrayna krizini büyütmek ve bu krizden faydalanmak istiyor. Ukrayna’daki gerginliği azaltmak için ilgili ülkelerle birlikte yapıcı rol oynamaya devem edeceğiz.” diye konuştu.      

Kaynak
Hibya Haber Ajansı