Çin Dışişleri Bakanlığı, bazı ABD’li siyasetçilerin Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi hakkında asılsız iddialar uydurarak, Çin’i karalamasının ahlak dışı bir girişim olduğunu  kaydetti. Açıklamada, ABD’nin Xinjiang’a ilişkin meselelerden faydalanarak, Çin istikrarıyla gelişmesini engellemeye yönelik bu girişiminin gerçekler önünde eninde sonunda boşa çıkacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Xinjiang hakkında asılsız yalanlardan faydalanarak, Çin’i karalamayı amaçlayan açıklamalarda bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, Blinken’in yalanlarını geri püskürttü.

Çinli sözcü Wang Wenbin, ABD yönetiminin devlet kuruluşundan bu yana geçen süre içinde, Amerikan yerlilerine  büyük çapta soykırım uyguladığına, bu nedenle Amerikan yerlisi  nüfusunun 1492 yılında 5 milyondan, 20. yüzyılın başlarında 250 bine indiğine, bunun yüzde yüz soykırım olduğunun altını çizdi.

Çinli sözcü Wang Wenbin, son 60 yılda Çin’in Xinjiang nüfusunun 4 kat arttığına dikkat çekerek, Uygur nüfusunun 2.2 milyondan 12 milyona yükseldiğini, bu gerçekler önünde Xinjiang’da sözde “etnik soykırım”ın baştan sona yalan ve ahlak dışı olduğunu belirtti.

Çinli sözcü Wang Wenbin, Xinjiang hakkında yalan üreticisinin ABD yönetiminin kendisi olduğunu hatırlatarak, bu konuda mevcut ABD yönetiminin bir önceki yönetimin mirasçısı haline geldiğini ve Çin’in milli dayanışma ve gelişmesini sabote etmeye çalıştığını vurguladı. Çinli sözcü Wang, bazı ABD’li siyasetçilerin adı geçen yalanları uydurmakla şöhretlerinin daha da kötüye götüreceklerini, dünya halkının her geçen gün onların gerçek yüzünü gördüğünü söyledi.    


Hibya Haber Ajansı